Üssük ki a fiúkat a nyeregből! A Lányok Napján minden az okos nők sikeres jövőjéről szól

Nem titok, hogy a lányok kevésbé vonzódnak a természettudományi, mérnöki vagy informatikai pályához, és inkább meghagyják a fiúknak ezeket a munkákat. Éppen ezért rendezik meg idén már ötödik alkalommal a Lányok Napját, hogy egy kicsit „tudományosabb” mederbe tereljék a gyengébbik nem pályaválasztási szokásait. Olvass tovább a részletekért!

Lányokat a tudományba!

A Lányok Napja egy amerikai kezdeményezés, 1993-ig nyúlnak vissza a gyökerei. Magyarországon először 2012. április 26-án rendezték meg, a program hazai elindítója a Nők a Tudományban Egyesület (NATE) volt. Idén minden csatlakozó országban, így itthon is április 28-án tartják.

Hogy miért fontos és hiánypótló a Lányok Napja? Az ok pofonegyszerű. A kutatói és mérnöki utánpótlás rendkívül korlátozott itthon, ezt tetézi az a tény, hogy a lányokat nagyítóval kell keresni a természettudományos, műszaki és informatikai területeken. A Lányok Napjának szervezői azért küzdenek, hogy bővítsék a lányok látókörét, erősítsék az önbizalmukat, és ezáltal ösztönözzék őket arra, hogy merjenek kevésbé nőies szakmákat is választani.

Remek programok lesznek

Rengeteg vállalat, egyetem, kutatói központ tart nyílt napot ebből az alkalomból, így a lányok testközelből is megismerkedhetnek az eddig talán kicsit idegennek tartott szakmákkal és szakterületekkel. A jelentkezéssel célszerű sietni, mert már nem sok hely van!

A Microsoft Magyarország székházába például ma több mint 150 tehetséges fiatal lányt várnak az országból. Irigyeljük őket, mert olyan "ínyenc" programokon vehetnek részt, mint a robotprogramozás vagy a karriertervezés.

A T-systems elviszi a vállalkozó szellemű lányokat a FutureZone elnevezésű, megújult innovációs központjukba, és a gyakornoki programjukról is fontos információkat osztanak majd meg. A GE Digital budapesti központjában női vezetőkkel lehet majd értekezni a lányokban rejlő karrierlehetőségekről, de szó lesz a készségfejlesztésről és arról, hogyan "beszélgetnek" egymással az utcai lámpák. Izgalmas lesz a USTREAM irodájában eltöltött idő is; elképesztő, de a cég egy pesti bérlakásból indult, mára pedig világhírű lett! Náluk olyan témák kerülnek terítékre, mint a streamelés alapjai, illetve az, hogyan lehet bárkit elérni videóközvetítéssel.

A cikk folytatódik a második oldalon!

Fotó: Fejes Márton

Oldalak

  • 1
  • 2

Szólj hozzá Te is!