Labdajátékok, melyeket már a maják előtt is játszottak

Az Universal Carisma mexikói eredetű fallabdajáték, a baszk labdajátékok családjába tartozik. A jai alai, a trinquete vagy a kubai fallabdajáték ugyanennek a baszk eredetű fallabdajátéknak a változatai, amelyeket a spanyolok terjesztettek el Latin-Amerikában. Mexikói változata a Carisma, magyarosítva Karizma, mely a játék során érzett örömöt jelenti.

A baszk labdajáték eredete

A baszk labdajáték a francia „jeu de paume” labdajátékból ered, mely egész Európában elterjedt játék volt egészen a XVIII. századig, amikor is részben eltűnt, részben más sportágakkal kapcsolódott össze vagy olvadt bele. A „jeu de paume” a tenisz, a tollaslabda és a raketball őse.

A squash fallabdajáték egy angliai börtönben, a Prison Fleet Londonban született 1820-ban, s onnan terjedt el Európában. Baszkföldön a saját ízlésüknek, szokásaiknak és a körülményeknek megfelelően változtatták/ötvözték a jeu de paume-ot és a fallabdajátékot, s „közvetett játékot” alakítottak ki belőle. A játékot a frontis-szal, azaz a főfallal szemben játsszák, s onnan visszapattanva jut el a labda az ellenfélhez.

Fallal szemben

Tetszik az oldal?
Nyomj itt egy nagy
Tetszik-et és gyere
máskor is!
A közvetlen labdajátékok, például a tenisz esetében, az ellenfelek egymásnak ütik a labdát, míg a közvetett labdajátékoknál a játékos a falnak üti, s az ellenfele ugyanígy tesz. A frontont kezdetben egyszerű fallal szemben játszották, kézzel vagy fából készült ütővel. Később két falat illesztettek a pályához: egy baloldali és egy hátsó falat. A sportjátékot „plaza libre-nek”, azaz „szabad térnek” hívták, és még ma is játsszák Baszkföld és Navarra több városában.

Az első feljegyzett fallabdajáték-mérkőzést Cartagena városában rendezték 1755-ben, két navarrai (baszk) és két valenciai (andalúz) játékos között. A baszkföldi Garris városában található egy 1629. április 27-i keltezésű sírkő, melyre Gullermo Didiarte pelotari (fallabdajátékos) neve van felvésve.

A többféle változattal rendelkező baszk játékot a Spanyol Királyság szinte egész területén, Kubától a Fülöp-szigetekig játszották. Sporttörténészek szerint Simón Bolívar, Dél-Amerika felszabadítója is szívesen fallabdázott. Bilbao, Baszkföld fővárosa közelében egy Bolívar nevű faluban sajátította el és sokáig játszotta ezt a játékot, mielőtt visszatért Venezuelába, hogy megindítsa a Függetlenségi háborút a Spanyol Korona ellen.

Az első labdajátékosok

Mexikóban a labdajátékok kedvelése jóval megelőzte az európai nyelvek kialakulását. Még a maya, tolték és azték kultúránál is korábbi előzményekre tekint vissza, s az olmék néphez, a közép-amerikai indián kultúra létrehozójához fűződik. Az olmékok hatalmas, akár 20 tonnás, egyetlen tömbből kifaragott kőfejeket alkottak, amelyekről a tudósok kezdetben azt hitték, hogy harcosokat ábrázolnak. Később azonban kiderült, hogy az afrikai jellegű arcvonásokat ábrázoló szobrokkal egykori labdajátékosok előtt tisztelegtek.

A maja Chichen Itzában, melynek fénykora a VII. századra tehető, 15 olmék pálya volt. A VIII. században szerte Közép-Amerikában a maja, zapoték és teotihuacáni kultúrákban olyannyira népszerű volt a labdajáték, hogy közel 1600 pályát használtak aktívan.

A spanyolok az Újvilágba érkezésük után az ördög művét vélték felfedezni az olmék labdajátékban, ezért minden formájában betiltották. Ennek ellenére a mexikóiak továbbra is játszották az utcán, ily módon tartva fenn a mai napig a Spanyol Korona által nem tiltott, fallal szemben játszott, kedvelt népi változatot.

Az olmék labdajáték rendkívül nagy hatással volt a mexikói baszk eredetű fallabda kialakulására. Mexikóban különböző méretű fallabda-pályákat alakítottak ki, s a saját hagyományaiknak megfelelően alkalmazták a baszk előírásokat. Jelenleg a mexikói Cuernavacában több szabálytalan (nem a baszk előírásokat követő) fallabda-pálya van, mint Baszkföld bármelyik városában.

“Szabálytalan” fallabda

Az Universal Carisma a baszk fallabda és a több mint 2600 éves olmék labdajáték hatását magába építő mexikói sport. Ennek a két irányzatnak a keveredése hozta létre a mexikói fallabdajáték egyik alcsoportját, amelyet „helybeli” vagy „szabálytalan” fallabdának neveznek.

Oldalak

  • 1
  • 2

Szólj hozzá Te is!