Lifestyle

Tudtad, hogy a kutyád felismeri, ha idegen nyelven beszélsz hozzá? A meglepő felfedezést magyar kutatóknak köszönhetjük

Azt mindig is tudtuk, hogy a kutyák elképesztően okosak, de azért erre mi sem számítottunk. A meglepő felfedezésről az Eötvös Lóránd Tudományegyetem kutatócsoportja számolt be.

Kun-kun utazása

A családjaink kis kedvencei szinte minden percüket emberi környezetben töltik, így ha belegondolunk, annyi emberi beszédet hallanak nap mint nap, mint mi magunk. Ebből pedig adódik a kérdés, hogy vajon felismerik-e a folyamatos természetes beszédet és meg tudják-e különböztetni a random egymás után vágott hangoktól, az úgynevezett nem-beszédtől? Az ELTE-TTK Etológia Tanszékének kutatói szerint igen, sőt, egy adott nyelvi közegből származó kutya meg tudja különböztetni gazdája anyanyelvét más, idegen nyelvektől. A felfedezés Kun-kunnak, a border collie-nak köszönhető, aki nemrég költözött Mexikóból Budapestre, miután agykutató gazdája, Laura V. Cuaya a tanszék Neuroetológiai Kutatócsoportjánál kezdte meg posztdoktori munkáját. A kutató már az érkezés napján elgondolkodott rajta, feltűnik-e a kutyának, hogy itt más nyelven beszélnek az emberek, hiszen addig lényegében csak a spanyollal találkozott. A csapat bele is fogott a kutatásba, amelyen Kun-kun mellett még 17 kutya vett részt, mindegyikük csak egy nyelvet hallott a gazdájától egész életében: magyart vagy spanyolt. A résztvevőknek A kis hercegből játszottak le részleteket mindkét nyelven, illetve a szövegrészleteket apró darabokra bontva és összekeverve természetellenes ingereket is előállítottak (ez a már említett nem-beszéd a kísérletben). Közben pedig MR-készülékben vizsgálták a kísérleti alanyok agyi válaszait. Az eredményeket összegző tanulmány a NeuroImage című folyóiratban jelent meg, valamint egy különleges feldolgozású videós magyarázat is készült a kutatáshoz.

Január 19-én hajnalban egy kilométeres szélességű kisbolygó halad majd el a kék planéta mellett. Az idegen objektum nem új a tudósok számára, hiszen még 1994-ben fedezték fel. Méreteibe azonban beleborzongunk - azt pedig inkább ne is feszegessük, mi történne, ha a pályája keresztezné a Földét.

Leadfotó: 123rf.com, Forrás: ELTE TTK, youtube.com/ Family Dog Project Research Group

Oldalak

Lifestyle
Fashion&Beauty
Néha napján mind szeretnénk ragyogó, sima és rendezett frizurát – ennek leggyorsabb módja pedig a hajvasalás. Viszont, ha nem megfelelő módszerrel, illetve túl gyakran vasaljuk hajunkat, óriási...
Home&Design
Cikkünkben mutatunk pár ötletet, hogyan varázsolhatod csodaszigetté ezt a teret tavasszal.