Kumkvat – héjastul finom!
A kumkvatot a köznyelv gyakran mini-narancsként is emlegeti. Ez az elnevezés azonban nem valós tény alapján jött létre, tudniillik csupán botanikai értelemben állnak rokonságban egymással.
A Vietnámból és Kínából származó gyümölcsnek csupán a színe és a héja hasonlít a narancséra. Formája ovális, átlagosan 4cm hosszú, átmérője pedig körülbelül 2,5cm. A kumkvat belsejében 3-7 kamra van, melyekben a gyümölcs húsa található. Utóbbinak az ízére a fűszeres, az enyhén savanykás, de egyben édeskés jelzők illenek.
Vitaminok tekintetében sem elhanyagolható, ugyanis tartalmaz A- és C-vitamint, kalciumot és káliumot, azonban több cukor van benne, mint sok másik gyümölcsben.
Vásárlásnál arra kell figyelni, hogy csak kemény és csillogó gyümölcsöket válasszunk, ugyanis a puhák belül teljesen szárazak. Nem a hűtőben, de hideg helyen érdemes tárolni, akkor ugyanis akár 4 hétig is friss marad.
Mivel nem trágyázzák a kumkvatot, így héjával együtt lehet fogyasztani, csupán jól meg kell mosni. A héjának nagyon kellemes, zamatos illata van. Leggyakrabban gyümölcsök és desszertek elkészítéséhez használják. Kockákra vágva még akár le is lehet fagyasztani, hogy később jégkockaként használjuk.