Kultúra, gondolkodás, szemlélet - Mire jó a nyelvtanulás?

Egy mondás úgy tartja, mindenki annyi ember, ahány nyelvet ismer. Ebben nagy igazság van. Az iskolákban egyre nagyobb hangsúlyt helyeznek a nyelvoktatásra, bár ennek hatékonysága Magyarországon még nem a legmegfelelőbb. Egyes kutatások szerint az elmúlt években a felnőttek mindössze egynegyede beszélt valamilyen idegen nyelven, ami a legrosszabb arány az Európai Unióban. Pedig az idegen nyelv ismerete nagy érték, a nyelvtanulás manapság elengedhetetlen, és a valós haszna mellett van néhány egyéb pozitív hatása is.

Kultúra

Tetszik az oldal?
Nyomj itt egy nagy
Tetszik-et és gyere
máskor is!
A nyelv minden nép kultúrájának alapvető köve. Egy anyanyelvünktől eltérő nyelv elsajátítása tehát megismertet minket más kultúrák mélyebb vonásaival is. Amikor egy nyelvet beszélsz, érted az adott társadalom kulturális alapjait is, részévé válasz annak a kultúrának.

Emellett pedig abban is segít, hogy saját nyelvünket és kultúránkat jobban megismerjük. Ennek oka, hogy az anyanyelvet összehasonlítjuk egy másik nyelvvel, tudatosítva a különbségeket, ezáltal mélyebb ismereteink lesznek saját nyelvhasználatunkról is. Amikor egy nyelvet beszélsz, érted a társadalom kulturális alapjait is.

Gondolkodás

Brit és amerikai kutatók megállapították, hogy egy idegen nyelv már kismértékű ismerete is fejleszti a gondolkodásmódot, pozitív hatást gyakorol az agyműködésre. Az új nyelv elsajátításával ugyanis új módszereket, koncepciókat, szabályokat teszünk magunkévá, melyek anyanyelvünkben nincsenek, vagy másképp működnek.

Oldalak

Fashion&Beauty
Hajunkat parfümözni nem igazán számít újdonságnak. Egyáltalán nem mindegy viszont, hogy milyen összetevőkből áll az adott parfüm, amit hajunkra permetezünk.
Lifestyle
Neked mi az 5 legjellemzőbb tulajdonságod a horoszkópod szerint? Nem biztos, hogy az, amire számítanál!
Fashion&Beauty
Irritációt és szárazságot észlelni bőrünk bármely területén kellemetlen. Száraz szemhéjjal küzdeni viszont különösen fájdalmas és zavaró tud lenni.