Jó hír: elkészült a védettségi igazolvány applikációja – erre használhatjuk majd

A telefonos-táblagépes alkalmazás napokon belül letölthető letölthető lesz, és a külföldi utazásoknál is komoly haszna lehet – írja a Magyar Hírlap.

Védettségi igazolvány

Mint az már ismert, védettségi igazolványhoz azok juthatnak, akik megkapták a védőoltást, vagy igazoltan átestek a koronavírus-fertőzésen, illetve azok, akik vélhetően átestek a fertőzésen, de nem tudtak róla vagy nem készült ezt igazoló teszt, és utólag elvégzett ellenanyag-vizsgálattal tudják igazolni a fertőzésen való átesést. Az állam a beoltottaknak hivatalból postázza az ingyenes kártyát, amelynek érvényességi ideje nincs. Az igazolvány a személyi adatok mellett tartalmazza a védőoltás idejét és típusát is. Akik rendelkeznek ilyen kártyával, több szolgáltatást is igénybe vehetnek: ellátogathatnak például színházakba, állatkertekbe, kalandparkokba, moziba, uszodákba, edző- és fitnesztermekbe, múzeumokba, sporteseményekre, valamint látogathatóvá válnak számukra a szállodák és éttermek belső terei is. A védettségi igazolvány applikációja is elkészült, ami hamarosan letölthető lesz az alkalmazásboltokból okostelefonra és tabletekre – a postai úton küldött kártyákhoz képest ez több információt mutat majd a regisztrálást követően. Szerepelni fog az, hogy az illető mikor kapta meg a vakcinákat, a második oltás után pedig frissülni fognak az adatok, valamint az applikáció mutatni fogja a kapott vakcina típusát is. Augusztus közepéig várhatóan csak védettségi igazolvánnyal lehet majd koncertre vagy fesztiválra menni hazánkban.

A korlátozások feloldásával lassan visszatér az élet a régi kerékvágásba, de az elmúlt időszak nem múlik el nyomtalanul. Nem csak az egészségi állapotban következett be változás sokaknál, de a nehéz időszak a tulajdonolt javakat is megviselte. Az újrakezdett élet első napjaiban lelakott ingatlannal, elromlott autóval, elvesztett munkahellyel, egészségügyi kiadásokkal, jobb esetben pedig újra utazással, üdüléssel – és persze ezek költségeivel kell szembenéznie sokaknak.

Leadfotó: 123rf

Oldalak