Lifestyle

Kiderült: ezért szeretünk meg korábban utált ételeket egyik napról a másikra

Mitől lett hirtelen finom a brokkoli és a spenót? Nem, ennek semmi köze a felnőtté váláshoz, ennél sokkal egyszerűbb a válasz.

A zöldség mégis…finom?

Most őszintén, ki nem vitatkozott soha a szüleivel ebédnél, ha spenót, sóska, tökfőzelék vagy ne adj Isten brokkoli került a tányérra? A „nem ízlik” válasz valahogy sosem volt elegendő arra, hogy megússzuk a zöldségek elfogyasztását, így hát nem csoda, ha pár évvel később meglepődve tapasztaljuk, hogy legszívesebben tonnaszámra falnánk ezeket. Mi változott? Nos, nem mi lettünk érettebbek, csupán az ízlelőbimbóink születtek újjá. Részletek a galériában!

Az ízlelőbimbók a hiedelemmel ellentétben nemcsak a nyelvünkön vannak, de a szájunkon is, szabad szemmel láthatatlanok és mintegy 50-100 sejtecskéből állnak. Mikor az étel feloldódik a nyálban, a bimbók receptorai beindulnak, és üzeneteket közvetítenek az agy felé az érzékelt ételről. Mint kiderült, az ízlelőbimbók néhány hetente elhalnak és újraszületnek - a regenerálódásuk attól is függ, hogy a nyelv mely részén foglalnak helyet - és könnyen megeshet, hogy új ízekre fejlesztik ki receptoraikat.
Kattints a további képekért!

Mai szemmel el se tudjuk képzelni, milyen lehetett nőnek lenni az ókorban, mikor még nem léteztek olyan dolgok, mint a tampon, vagy a tisztasági betét. Most megmutatjuk, mit használtak a hölgyek ezek helyett.

Leadfotó: 123rf.com, Forrás

Oldalak

Lifestyle
Sztárok
Az 59 éves színésznőt nemcsak a nagysikerű szuperhősfilmben (és folytatásaiban) láthattuk: játszott az Aranyszem című James Bond-filmben, sőt az Elrabolva-sorozatban is ő formálta meg Liam Neeson (ex...
Egészség
A kertedben hasznos gyógynövény lehet, a szántóföldeken viszont sok bosszúságot képes okozni.
Sztárok
Csütörtök délelőtt jelentették be, hogy az 55 esztendős ausztrál énekesnő is fellép majd az idei Sziget Fesztiválon.