Íme a rideg valóság: Németh Lajos szerint hamarosan csak két évszak lesz

Egy évszázada még Budapest járhatatlan volt a hatalmas hótól, ma már ez szinte elképzelhetetlen.

Rémisztő jövőkép

Manapság a téli időszakban örülünk annak, ha a meleg szobából kitekintve, láthatunk szállingózni egy-két hópelyhet. Sőt azért, hogy egy kis egybefüggő hótakaróval is találkozzunk még idén, képesek vagyunk órákig araszolni a Kékestetőre, vagy éppen Dobogókőre a hosszú kocsisorok között. Ha visszamegyünk egy kicsit az időben, akkor jól megfigyelhető a fokozatos változás, ugyanis régebben, például 1907-ben a Fővám tér, a Szabadság (Ferenc József) híd pesti hídfőjénél, szinte járhatatlan volt a hatalmas mennyiségű hótól, ma viszont ez már szinte elképzelhetetlen lenne.

Hátborzongató belegondolni abba, hogy az évek alatt milyen sokat változott időjárásunk és, hogy lassan a kontinentális éghajlatunk átcsap egy két évszakos formába. Németh Lajos meteorológus zord jövőképet festett fel hazánk időjárásával kapcsolatban, a részletekért lapozd fel galériánkat.

"Nagyon érdekesen alakult az elmúlt napokban Európa időjárása. A spanyoloknak szokatlanul hideg téli időjárással kellett szembenézniük, míg máshol melegrekordok dőltek meg. Spanyolországban az északról nagy sebességgel áramló hideg levegő keveredett az enyhével, amiből évtizedek óta nem látott hómennyiség keletkezett. De hasonló volt a helyzet az ausztriai Karintiában is, ahol az elmúlt évtized leghavasabb decemberét élték meg és eddig a január is ehhez hasonló" – magyarázta a BorsOnline-nak Németh Lajos meteorológus.
Kattints a további képekért!

Kétségtelen, hogy ők végre megtalálják a nagybetűs igazit.

Leadfotó: 123RF.com Fotó: Fortepan / Magyar Földrajzi Múzeum / Erdélyi Mór cége

Oldalak

Szólj hozzá Te is!