Lifestyle

Sivataggá válik egész Magyarország? Kaktuszok telepedtek meg az Alföldön, szakértő fejti ki a jelenséget - videó

Sivatagos hangulat uralkodik az Alföldön, még a kaktuszok is megjelentek.

Nem vicc, tényleg!

Eddig 20-30 helyen és pár négyzetméteren jelentek meg a kaktuszok az Alföldön, melyek nem őshonosak hazánkban. A kaktuszok nagyon szívós, alacsony igényű növények, - ezt tudhatják a kevésbé sikeres növénytartók is - azonban bármennyire is szépek, veszélyt jelenthetnek a hazai növényvilágra.

Az Időkép.hu fel is kereste az Ökológiai Kutatóközpont munkatársát, Csecserits Anikót, aki elmondta, mi a tudományos álláspont a szokatlan növényekről: "Az inváziós kaktuszfajok az amerikai kontinensről kerültek be Európába. Észak-Amerikában egészen a kanadai prériig őshonosak, így a Magyarországhoz hasonló szélességi körökön, sőt ennél hidegebb éghajlaton is régóta képesek túlélni a telet. Itthon a 2000-es évek óta ismertek, és egy-egy helyszínen már 20 éve megtalálhatók. Ahol a talaj száraz és könnyen átereszti a vizet, egyes kaktuszoknak a túlélésben a -20 fokos fagy sem okoz problémát" - mondta.

Csecserits felhívta a figyelmet arra, hogy nem a klímaváltozás eredménye, hogy elterjedtek a kaktuszok hazánkban, azonban kiszoríthatják a kevésbé szívós, de őshonos növényfajokat, melyek nem viselik jól a forró, száraz időjárást.

Forrás: Időkép Fotó: 123rf

Oldalak

Lifestyle
Lifestyle
Kezdetben minden zuhany káprázatos és csak úgy csillog a tisztaságtól: a csempe szép fehér, a fugák makulátlanok és az üvegajtók teljesen átlátszók. Ám az idő múlásával, akármilyen rendszeresen is...
Sztárok
Harry herceg nyitott lenne a békülésre, főleg most, hogy édesapja, III. Károly, valamint sógornője, Katalin hercegné is súlyos betegségben szenvednek. Vajon van egyáltalán erre esély?
Fashion&Beauty
A dús szemöldök az egyik legnagyobb trend idén, amiről mindenki csak álmodozik. Azonban, ha megfogadsz pár egyszerű tippet, gyorsan elérheted a tökéletes formát, méghozzá természetes úton, rövid idő...