Lifestyle

Sivataggá válik egész Magyarország? Kaktuszok telepedtek meg az Alföldön, szakértő fejti ki a jelenséget - videó

Sivatagos hangulat uralkodik az Alföldön, még a kaktuszok is megjelentek.

Nem vicc, tényleg!

Eddig 20-30 helyen és pár négyzetméteren jelentek meg a kaktuszok az Alföldön, melyek nem őshonosak hazánkban. A kaktuszok nagyon szívós, alacsony igényű növények, - ezt tudhatják a kevésbé sikeres növénytartók is - azonban bármennyire is szépek, veszélyt jelenthetnek a hazai növényvilágra.

Az Időkép.hu fel is kereste az Ökológiai Kutatóközpont munkatársát, Csecserits Anikót, aki elmondta, mi a tudományos álláspont a szokatlan növényekről: "Az inváziós kaktuszfajok az amerikai kontinensről kerültek be Európába. Észak-Amerikában egészen a kanadai prériig őshonosak, így a Magyarországhoz hasonló szélességi körökön, sőt ennél hidegebb éghajlaton is régóta képesek túlélni a telet. Itthon a 2000-es évek óta ismertek, és egy-egy helyszínen már 20 éve megtalálhatók. Ahol a talaj száraz és könnyen átereszti a vizet, egyes kaktuszoknak a túlélésben a -20 fokos fagy sem okoz problémát" - mondta.

Csecserits felhívta a figyelmet arra, hogy nem a klímaváltozás eredménye, hogy elterjedtek a kaktuszok hazánkban, azonban kiszoríthatják a kevésbé szívós, de őshonos növényfajokat, melyek nem viselik jól a forró, száraz időjárást.

Forrás: Időkép Fotó: 123rf

Oldalak

Lifestyle
Fashion&Beauty
Letícia királyné ismét fenséges szettben jelent meg a nyilvánosság előtt: VI. Fülöp spanyol király felesége gyönyörű színű ruhát választott magának, amiben még Katalin hercegnét is lekörözte.
Sztárok
A sussexi herceg egy sajtóper miatt utazott a brit fővárosba. Ha már úgyis arra járt, felvette a kapcsolatot édesapjával, III. Károllyal, a király válasza azonban minden bizonnyal hidegzuhanyként...
Lifestyle
A szakértők szerint érdemes kétszer is meggondolni, hogy kombináljuk-e ezeket a termékeket egymással a hatásosabbnak gondolt végeredmény érdekében.