Jósolj szerencsesütivel!

Ki ne hallott volna már a szerencsesütikről, melyeket kettétörve bölcs tanácsra lelhetünk? Most megtudhatod, hogy honnan ered a sütemény, sőt a készítésének titkaiba is beavatunk.

A süti története
A szerencsesüti múltjáról számos ellentmondásos történet maradt fenn. A legismertebb történet a középkori Kínában játszódik, ahol épp a mongol fennhatóság ellen szervezkedtek. A kínai harcosok lótuszdiópasztából készült süteményekbe rejtették üzeneteiket, hisz tudták, hogy a mongolok nem kedvelik annak ízét, így az információk biztonságban eljutnak a címzetthez. Egy másik eredettörténet Japánban vezet vissza minket, hisz állítólag a sintoista szerzetesek ,,találmánya" volt a furcsa sütemény, amibe az újévi jókívánságokat csomagolták. A harmadik ismert változat szerint a szerencsesüti valójában nagyon is modern találmány, egy Amerikába átköltöző kínai találta ki étterme számára, s a mókás finomságot később elkezdték utánozni, így indult világhódító útjára.

Sok helyen a vacsora végén a számla melle adják a sütit, bár van ahol mi magunk választhatjuk ki egy hatalmas tálból a roppanós finomságot, melynek jóslata elméletileg csak akkor válik valóra, ha mi magunk fogyasztjuk el.

Főzös-sütős recept
Forraljunk fel 2 dl vizet egy lábosban, melybe előzőleg már kimértünk 20 dkg vajat és 5 dkg kristálycukrot. Ha az összetevők kiolvadtak, akkor adjunk hozzá 15 dkg lisztet, miközben fakanállal folyamatosan kevergetjük az elegyet. Ha a tésztaalap elválik az edény falától, vegyük le a tűzről és hagyjuk kihűlni. A már kihűlt alaphoz adjunk 5 felvert tojást, keverjük el alaposan és tegyük habzsákba a masszát. Nyomjunk egy tepsibe kisebb halmokat, majd óvatosan helyezzük el a halmok közepén az előzőleg megírt üzeneteket. 200 Celsius fokon 15 percig sütjük, míg szép aranysárga nem lesz. Fahéjjal és porcukorral ízesíthetjük.

Elterjedt
24 dkg lisztet, 2 evőkanálnyi kukoricalisztet, 12 dkg cukrot, 1 teáskanálnyi sót, 2 tojás fehérjét, 4 evőkanálnyi olajat, 1 teáskanálnyi vizet, 2 teáskanálnyi vanília esszenciát dolgozz össze alaposan, majd az összegyúrt és kinyújtott tésztából vágj a papírszeletkéknél nagyobb köröket. A kiszaggatott darabokat margarinnal megkent tepsibe téve süssed halványbarnára, majd a félig megsült darabok közepébe helyezz egy cetlit és formázd meg. A formázás után már csak pár percre tedd vissza a sütőbe.

Bölcsességek
Persze nemcsak ősi kínai bölcsességekkel töltheted meg a sütiket, hanem jókívánságokkal, közmondásokkal, idézetekkel is. Most összegyűjtöttünk pár ötletes szöveget.

- Ha őszintén vágysz a boldogságra, tanulj meg uralkodni a gondolataidon.
- Minden napot úgy élj meg, hogy az életed hátralévő részének első napja.
- Mélyen magadba kell nézned, hogy hibáidat megismerhesd.
- Nem lehet mindenki a barátod, de mindenki lehet a tanítód.
- Nem úgy kerülünk ki a szakadékból, hogy másokat is belerántunk. Nekünk kell kimásznunk.
- Ne félj az árnyaktól. Csak azt jelentik, hogy valahol fény van a közelben.
- Néhányan úgy vélik, az tesz minket erőssé, ha kapaszkodunk valamibe. Pedig néha az, ha elengedjük.
- A cikázó villám sok mindent megvilágít, ami a legragyogóbb napsütésben is rejtve marad.
- Akinek a szerelem a leggyengébb pontja, az a világ legerősebb embere.
- Bármi történjen is az életben, a legfontosabb utat önmagunkban járjuk végig.
- Aki kérdez, az viselje el a választ is.
- Ha mindig többet akarsz, akkor elmulasztod azt, ami már eleve a tiéd.

Oldalak

Home&Design
Nincs ki gondozza szeretett növényeidet mialatt te elutazol? Akkor olvass tovább, tippjeinkkel kedvenc zöldjeid sem sínylik meg a távollétedet.
Sztárok
György hercegnek számos regulának kell megfelelnie, melyek között van olyan, ami azt szabályozza, milyen ruhák alkothatják a gardróbját.
Fashion&Beauty
Tavasszal mindannyian szeretünk olyan ruhadarabokba bújni, melyek stílusosak, de mégis képesek meleget nyújtani a változékony időjárás ellen. Ilyen alapdarabok a kardigánok is, melyek kényelmesek és...