Isten veled, Cipő! A Republic 5 felejthetetlen slágere

A mai nap emlékezzünk a tragikusan fiatalon elhunyt Cipőre, aki a hazai zeneiparban maradandót alkotott, a Republic együttes számait már egészen kisgyerekkortól az idősebb korosztályig mindenki ismeri és szereti. Legismertebb dalaikat elevenítettük fel egy csokorban.

Forrás: Republic.hu

A Republic zenekar 1990. február 23-án alakult, könnyen értelmezhető, szókimondó és hihetetlen dallamos zenéjéről vált híressé. Zenéjük műfaját kategóriába sorolni még csak nem is lehet, hiszen ötvöznek mindenfélét, többek között: beat, rock, folk, punk, softrock. Emblémájukká vált a kishal, ami annak köszönheti megszületését, hogy a zenekar a halak jegyében alakult. A jeligéjük pedig: "The Worst Group in Hungary" azaz a legrosszabb csapat Magyarországon. Frappáns fricska, valljuk be. Az évek során kaptak hideget, meleget a szakmától, de ami a legfontosabb: nem szakadtak szét, együtt maradtak. A 1991-es felállás óta semmi nem változott - ami a tagcserét illeti - a legjobb barátok maradtak ők így öten.

A lemezeladásokat tekintve páratlan siker a '80-as és '90-es években, hogy minden lemezük minimum az aranylemez kategóriát elérte. Összesen közel 1.200.000 Republic CD talált eddig gazdára, és a széles repertoár (21 nagylemez, 12 kislemez, 2 koncertlemez, 5 válogatás, 4 videó) is jelzi, micsoda munka rejlik a Republic egyszerű dallamaiban, amelyek eddig rengeteg ember felé fordítottak tükröt.

Szeretni valakit valamiért (1991)
A zenekar legszebb szerelmes száma. Ez a dal mindenkit megérint, mivel a tiszta szerelemről szól, ami akár lehet viszonzatlan is, hiszen senkinek nincs beleszólása, hogy kibe szeret bele, csak úgy megtörténik. A szerelemért viszont meg kell küzdeni és ki kell tartani, a választásunk pedig csak ránk tartozik, és nem kell magyarázatot keresni rá. A szerelem a legszebb érzés a világon és ez a szám ékes bizonyíték rá.

67-es út (1994)
Az első igazán komoly lemezeladási rekordjuk ehhez az évhez köthető. A 100 ezres eladott példányt megélő "Disco" című korong megkapta először az arany- majd a gyémántlemez státuszt. Ezt elsősorban két nagy slágerüknek köszönhetik, a "Ha itt lennél velem" és a "67-es út" hetekig vezették a rádió listákat. Az utóbbi dalnak külön története is van. Az énekes egykori feleségéhez írta, akivel szakításukat Cipő nem tudta feldolgozni, így kiírta magából. A szomorkás szerelmes számban is keresi a kedvesét, aki már nincs vele, de egyszer megtalálják a boldogságot, ha külön utakon is járnak, erre utal az „Egyszer te is hazatalálsz, egyszer én is hazatalálok” jól ismert sor. A Kaposvári lány (ide vezet a 67-es főút) erre semmit nem reagált.

Szállj el kismadár (1995)
Az 1995-ös év hozta meg a zenekarnak a várva-várt áttörést. Szabó András érkezésével a népzenei hatások végre erőteljesebben megmutatkozhattak. A szeptember 16-án megjelenő nyolcadik lemez, a "Tüzet viszek" valósággal berobbant a köztudatba. Kislemez egyik dala, a „Szállj el kismadár” óriási sikert és egyben kavarodást hozott a könnyűzenébe. Először is, rekordidő alatt eladtak belőle 150 ezer példányt, a dal Európa különböző országaiba betörve hódított, a németek Közép-Európa legjobb dalaként emlegették. Mindezek mellett a rock szabályait felrúgva a szám az egekbe emelte az együttest. A sajtó a zenekar nevétől zsongott, mindenki a Republicot akarta hallani, látni. A dal egyébként egy könnyed szerelmes hangvételű vallomás, a szövegben népies motívumokkal tűzdelve. Tökéletesen megfogalmazva benne, hogy sem a távolság vagy egyéb más indok nem állhat két ember közé, ha tényleg szeretik egymást.

Oldalak

Fashion&Beauty
A 27 esztendős divatmodell mindenkit lehengerelt a The Apprentice című film cannes-i premierjén: a világsztár átlátszó ruhában, melltartó nélkül hódított a vörös szőnyegen.
Sztárok
13 esztendő telt el azóta, hogy Katalin hercegné és Vilmos herceg kimondták egymásnak a boldogító igent a londoni westminsteri apátságban, házasságuk pedig azóta is töretlen. Egy bennfentes szerint...
Lifestyle
Ha konyhai praktikákra van szükséged, valószínűleg nem Ryan Gosling az első, aki eszedbe jut, a színész viszont egy elképesztően zseni trükköt osztott meg nemrégiben rajongóival.