Kiborít, hogy a te szüleid is állandóan a neten lógnak? Nem vagy egyedül

Személy szerint kevés olyan dolog van, ami annyira fel tud bosszantani, mint a kommentek olvasása egy-egy Facebook poszt vagy online cikk alatt. Erre rátesz egy lapáttal, ha egy-egy kiborító megjegyzés a saját családtagomtól származik. Az internetes kommunikáció komoly és értékes beszélgetések platformja kellene, hogy legyen, nem pedig egymás hergelésének és saját bent rekedt feszültségünk kiélésének színtere. Ideje újragondolni a kommentelési alapszabályokat és felhívni rá szüleink és más idősebb családtagjaink figyelmét is.

Olvasd el a cikket, mielőtt kommentelsz!

Első és egyben legfontosabb szabálya a kommenteléseknek. Meglepő, hány olyan megjegyzéssel találkozni, amikről süt, hogy a kedves illető nemhogy nem olvasta végig a cikket, de nagy valószínűséggel még csak meg sem nyitotta azt. A legjobb része, hogy ezek a kommentek fogalmazzák meg a leghatározottabb és legszélsőségesebb véleményt a címben említett témáról, persze úgy, hogy totál mellélőnek, egyszerre bosszantó és nevetséges helyzetet teremtve, amire más hozzászólók is rákapnak, így elvész a konstruktív beszélgetés minden lehetősége.

Vállald a neved és az arcod

Az internet világában csábító dolog álarcot húzni, hiszen ilyenkor teljesen máshogy viselkedhetünk, kikelhetünk magunkból és egy új személyiséget vehetünk fel a sajátunk helyett. Vannak, akik csak szókimondóbbak, vagy bátrabbak lesznek, másokból előtör az internetes troll, viszont akik a legveszélyesebbek, azok a kamuprofilok mögé bújó gyáva hergelők. A feladat egyszerű: ha kommentelsz, vállald a neved és az arcod, ezzel vállald a felelősséget is azért, amit leírsz. Csak így formálhatsz igényt arra, hogy mások komolyan vegyenek és kellő tisztelettel forduljanak hozzád.

Tiszteld a cikk szerzőjét és a többi kommentelőt

Az internetes cikkeket, blogokat író személyek emberek. Érző lények, akik alkalomadtán hibáznak. Ezért kiemelten fontos, hogy megadjuk nekik a tiszteletet és ezt tükrözzék a hozzászólások is. A szavaknak elképesztő hatása van, mély lelki sebeket tud okozni egy-egy negatív, esetleg megalázó komment. A kommentelés másik aranyszabálya, hogy csak olyat írj le, amit nem félnél szemtől-szemben is elmondani.

A cikk a következő oldalon folytatódik, lapozz!

Fotó: 123rf.com

Oldalak