Egy anya, akinek nem tabu a szexről és a fogamzásról felvilágosítani

A Femcafe.hu Inspiráló Nők Díj jelöltjével, Cserháti-Herold Jankával beszélgettünk, aki A leginspirálóbb fiatal tehetség kategória díjának egyik várományosa 2020-ban.

Inspiráló Nők Díj

A Femcafe.hu már korábban is kereste azokat az ösztönző női példaképeket, akik munkássága, teljesítménye például szolgálhat mindenki számára. Idén 7 kategóriában keressük a leginspirálóbb nőket olvasóink segítségével. A kategóriák 3-3 jelöltjét neves személyekből álló jelölőbizottság állította össze, olvasóink pedig online adhatják le szavazataikat a számukra legszimpatikusabb jelöltekre.

Díjátadó gála: 2020. március 5-én, a gyönyörű Várkert Bazárban derül ki, kik lesznek az év leginspirálóbb női. Még több információért kattints ide!

Az esemény fő támogatója: Szerencsejáték Zrt.

Az esemény médiatámogatói: TV2, ATV, ATV Spirit, Bors

Ismerd meg a jelölteket! – Cserháti-Herold Janka

A Leginspirálóbb fiatal tehetség kategóriájában idén egy nagyszerű csapatot és két nőt jelölt a bizottság, közöttük a 32 éves kétgyerekes édesanyát, Cserháti-Herold Jankát, aki magyar nők ezreinek segít abban, hogy jobban megismerjék testük működését legyen szó biológiai folyamatokról, szexualitásról vagy éppen a fogamzásról. Saját vállalkozása a hormonmentes.hu 2015-ben indult, amellyel megvalósulhatott legfőbb célja, az informált döntések támogatása, hormonmentes fogamzásgátlási lehetőségek elérhetővé tétele.

A weboldal mellett saját YouTube-csatornáján pedig mindemellett szexuális neveléssel is foglalkozik. Termékenységtudat szakértőként számos felvilágosító órát, előadást tart fiataloknak és felnőtteknek egyaránt, a visszajelzések alapján pedig nagy szükség van a munkájára, hiszen sokak számára még mindig tabutémának vagy magánügynek számít a női szexualitás és a termékenység témaköre. A tavalyi év legnagyobb sikerének azt tartja, hogy 2019 őszén a Semmelweis Egyetemen tarthatott előadást a termékenységtudatról, amelyet több mint 1000 leendő orvos, egészségügyi dolgozó kísérhetett figyelemmel. 2020-ban pedig egy újabb mérföldkő előtt áll, Inspiráló Nő-díjat szerezhet.

Mit szóltál ahhoz, hogy te is jelölt lettél az Inspiráló Nők gáláján?

Nagyon meglepődtem és hihetetlen jó érzés volt. Számomra már maga a jelölés is elképesztően elismerő, hiszen nem gondoltam volna, hogy az, amit csinálok egy ilyen típusú rendezvényen díjra lehet érdemes. Számomra ez azt mutatja, hogy érdemes volt belevágnom annak idején ebbe.

Hogyan fogalmazódott meg benned, hogy termékenységtudattal kezdj foglalkozni?

Az én vállalkozásom ötlete saját problémakörből indult. Természetes, hormonmentes fogamzásgátlási megoldást kerestem magamnak, ami gyakorlatilag oda vezetett el, hogy felismertem, mennyire sokan vagyunk olyan nők, akiknek ezek a megoldások nem hozzáférhetők. Elsőkörben csak egy blogot szerettem volna indítani a tapasztalataimról, hogy azokkal mások számára segíthessek, de a vártnál nagyobb érdeklődés mutatkozott, ami arra inspirált, hogy még inkább beleássam magam a termékenységtudat témakörébe.

Mik voltak az első lépések?

Először hormonmentes fogamzásgátlási eszközöket mutattam be, mint a pesszárium vagy a méhszájsapka. Ezek kevésbé voltak ismertek Magyarországon, ezért úgy éreztem, hogy fontos megmutatnom a többi nőtársamnak ezeket az alternatívákat is a hormonmentes fogamzásgátlás területéről. Kiderült, hogy nincs sem jogi, sem orvosi akadálya annak, hogy ezeket az eszközöket kevésbé ismerjük, pusztán valamiért itthon ezekre korábban egyáltalán nem mutatkozott érdeklődés. Úgy éreztem, hogy lépnem kellene ez ügyben, de semmit nem tudtam a vállalkozásalapításról és a piacról, ezért folyamatosan ástam bele magamat mind az üzleti, mind a szakmai tudásanyagba. A termékenységtudat témakörében egy külföldi képzést is elvégeztem.

Sokan félnek belevágni abba, hogy alapítsanak egy céget. Neked mennyire volt nehéz számodra nőként a vállalkozói szektorban érvényesülni?

Az biztos, hogy kell hozzá bátorság. Egy vállalkozás nagy elköteleződést igényel, ugyanakkor szabadságot is ad, hiszen az ember megtalálhatja benne a saját útját. Jó érzés kilépni a mókuskerékből. Én a két kisfiam mellett vágtam bele, mert fontos volt számomra, hogy az anyaság mellett legyen egy ügy, amiért minden nap dolgozhatok, ugyanakkor az átlagos, napi nyolcórás munkarend keretinél rugalmasabb tud lenni az időbeosztásom mellette. Nincs annál felszabadítóbb, mint amikor te osztod be a saját idődet. Azt gondolom, hogy mindenképpen érdemes belevágni, nem szabad félni a kudarctól. Fontos, hogy legyenek álmaink, kitűzött céljaink, de el lehet kezdeni mindent kicsiben is és apránként dolgozni a nagyobb sikerért.

Nem okozott számodra nehézséget, hogy arccal, névvel felvállald ezt a szerepet? Sokak még mindig pironkodva beszélnek azokról a témákról, amelyeket érintesz.

Az elején én nagyon sokat küzdöttem az imposztor-szindrómával. Sokáig bennem volt egy feszültség amiatt, hogy egyáltalán szólni merek ezekben a témákban. Ott motoszkált bennem egy gondolat, hogy méltó vagyok-e erre a szerepre. Nagy lépés volt számomra, amikor 2016-ban a TEDxYouth konferencián előadhattam több mint 600 ember előtt. Az egy nagy impulzust adott számomra arra vonatkozóan, hogy kellemetlenség érzete nélkül is lehet beszélni erről a témáról.

Milyen mélységeket éltél meg addig, míg kialakult a vállalkozásod mai állapota?

Folyamatosan jöttek a nehézségek. Nagyon nehéz volt az időt találni a teendőkre, általában akkor tudtam a vállalkozással foglalkozni, amikor már a két kisfiamat letettem aludni, majd addig dolgoztam, amíg le nem fejeltem a billentyűzetet. Nem volt tőkém arra, hogy webfejlesztő segítségét kérjem, így bele kellett tanulnom, hogyan lehet létrehozni egy honlapot. Rengeteg időt és energiát tettem bele. Emlékszem az első döbbenetre, amikor megnyitottam a webshopot. Valóságos sokk volt számomra, hogy elkezdtek vásárolni a nők. Mindig jöttek az újabb és újabb ötletek, szintlépések, nehézségek. Szerintem nagyon kell ilyenkor a küldetéstudat, ami átvezeti az embert a kudarcélményeken.

Hova fejlődött a hormonmentes.hu az utóbbi időszakban? Milyen terveid vannak?

Már a férjem is velem dolgozik főállásban, egy igazi családi vállalkozás lettünk. Sokkal olajozottabban működik minden, kialakult egy profil és a feladatmegosztás. A termékenységtudat online tanfolyam is egyre népszerűbb. Nagy vágyam, hogy ebben a témában kiadjak egy saját könyvet, de egyelőre ez még várat magára, hiszen várandós vagyok a harmadik gyermekemmel.

Kik hatnak rád inspirálóan?

Alapvetően egy olyan női vállalkozási közösségbe kerültem be, akik nap mint nap inspirálnak engem. Ha egy igazi nagy példaképet kellene mondanom, akkor Hugonnai Vilmát mondanám, ő volt az első magyar orvosnő, aki egy nagyon nehéz, de csodálatos utat járt be a munkásságával. Számomra az ő élettörténete nagyon motiváló, hiszen nemcsak az első orvosnő, hanem az első diplomás magyar nő volt. A küzdelmes pályája ellenére is meg tudta őrizni azt a lelkesedést és belső indíttatást, hogy segíteni szeretne másoknak, az ő példája számomra nagyon lelkesítő.

SZAVAZZ CSERHÁTI-HEROLD JANKÁRA ITT!

A jelöltek közül az olvasók az online szavazás segítségével dönthetik el, ki kapja a díjat, amelyet a március 5-én, a Femcafe.hu - Inspiráló Nők Estje gálán, a Várkert Bazárban hirdetünk ki.

Leadfotó: Cserháti Herold Janka
Fotó: Marketing Commando, Marketing Szuperkonferencia

Oldalak

Szólj hozzá Te is!