Lifestyle

Sorozatsztárból ápolónő lett - Németh Franciska nem félt pályát váltani

A Femcafe.hu Inspiráló Nők Díj egyik jelöltjével beszélgettünk, aki A Leginspirálóbb hétköznapi hős kategóriában várja a közönség szavazatait.

Inspiráló Nők Díj

A Femcafe.hu már korábban is kereste azokat az ösztönző női példaképeket, akik munkássága, teljesítménye például szolgálhat mindenki számára. Idén 7 kategóriában keressük a leginspirálóbb nőket olvasóink segítségével. A kategóriák 3-3 jelöltjét neves személyekből álló jelölőbizottság állította össze, olvasóink pedig online adhatják le szavazataikat a számukra legszimpatikusabb jelöltekre.

Díjátadó gála: 2019. március 21-én, a gyönyörű Várkert Bazárban derül ki, kik lesznek az év leginspirálóbb női. Még több információért kattints ide!

Az esemény fő támogatója: Szerencsejáték Zrt.

Az esemény médiatámogatói: TV2, ATV, Bors

Ismerd meg a jelölteket! - Németh Franciska

Sokaknak ismerős lehet Németh Franciska neve, hiszen modellként, a Barátok közt szereplőjeként és PR-szakemberként is jelen volt hosszú évekig a magyar médiában. A 33 éves, egygyerekes édesanya egy elképesztő svédcsavarral került át a reflektorfényből a Szent János Kórház Gyermeksebészeti és Traumatológiai osztályára, ahol jelenleg is ápolóként dolgozik. A segíteni akarás és a hiányok pótlása nemcsak a minden napi munkájában nyilvánul meg: az elmúlt években néhány barátjával létrehozott egy online gyerekügyelet-kereső oldalt, a GyermekSOS.hu-t, valamint egy ápolóknak szóló internetes közösséget is elindított, a Healers.hu-val kollégáinak segít. Franciska egy pillanatra sem bánta meg, hogy sikerei ellenére pályát módosított, mert egészségügyi dolgozóként érzi azt ténylegesen, hogy munkája hasznos. Értékes és példaértékű teljesítménye miatt az egyik esélyese lett a Femcafe.hu Inspiráló Nők Díjra, A Leginspirálóbb hétköznapi hős kategóriában.

Mit szólsz ahhoz, hogy inspiráló nőnek jelölt a Femcafe.hu?

Fantasztikusnak tartom a díjátadó koncepcióját és különösen nagy örömmel töltött el az, hogy van egy kategória, amiben a hétköznapi hősöket ismerik el. Nagyon szerencsésnek érzem magam, hogy engem pont ebben jelöltek. Hatalmas nagy elismerés ez számomra, mert valahol mindenki a saját életében egy hétköznapi hős, hiszen dolgozunk, helytállunk és próbáljuk kihozni magunkból a maximumot, de csak keveseknek jut érte méltatás, főleg nem ilyen szinten. Úgy érzem, ennél jobb kategóriába nem is kerülhettem volna, nagyon örülök és köszönöm ezt a megtiszteltetést.

Mennyire tudsz azonosulni azzal a szóval, hogy inspiráció? Jellemző rád, hogy inspirálsz másokat?

Furcsa, hogy rám, mint inspiráló személyiségre gondolnak. Ez a szó nekem inkább a másokból való feltöltödést, erőmerítést jelenti. Ha magamat kéne ilyen kontextusba helyeznem, akkor csak egy dolgot hallok visszahangozni a fejemben, ami a felelősség. Használták már rám ezt a kifejezést, ami nagyon jó érzés és nem lehet ez alól kibújni. Sok olyan levelet kapok pályakezdőktől és módosítoktól, akik az életútamat és a hivatásomat tekintve inspirálónak tartanak. Nagyon érdekes dolog ez, amikor megkeresnek, gratulálnak vagy megtisztelnek azzal, hogy tanácsot kérnek tőlem, mert én csak csinálom a dolgom, nem érzem azt, hogy a teljesítményem annyira kiugró vagy feltűnő lenne másokéhoz képest.

Mi a helyzet a másik oldallal? Téged ki vagy mi inspirál a hétköznapokban?

A legfontosabb dolog az egész világon szerintem az önismeret. Ha tisztában vagy önmagaddal, akkor még egy negatív élmény is tud inspiráló erővel hatni, mivel tudod mi a célod. Nálam ez nagyon erősen jelen volt, hogy egy kellemetlen felismerés döbbentett rá arra, hogy pályát kell módosítanom. Egyszerűen nem éreztem jól magam a bőrömben, beszűkültem és depresszió szerű állapotba kerültem. Közel 30 évesen nehéz volt húzni egy vonalat és elkezdeni valami egészen újat. Beálltam a sor végére, beültem az iskolapadba a 18-20 évesek közé. Kemény időszak volt, de tudtam, hogy nem vagyok a helyemen és muszáj erőfeszítéseket tennem azért, hogy változzan a helyzet, amiben nem érzem jól magam. Nagyon tetszett, hogy az egészségügy egy hősies terület, ahol mindenki a maga szintjén nemes tetteket hajt végre. Egy jó pár évvel ezelőtt, egy sürgősségi ügyeleten futottam össze egy fiatal orvassal, aki egy kedves barátom bokatörését látta el, mindezt egy olyan emberi, közvetlen, de mégis korrekt stílusban, mint amilyet csak a Vészhelyzetben lát az ember. Ez a találkozás hatalmas hatással volt rám, mert rájöttem, hogy ezen a pályán így is lehet viselkedni és nem sokkal később elhatároztam, hogy újra tanulni fogok és ápoló leszek. Ez a pozitív hozzáállás engem is elkísér az utamon és szerencsére a munkatársaimat is, akikkel kölcsönösen lelkesítjük egymást a hétköznapokban.

Nem bántad meg soha, hogy pályátváltottál?

Nem, egy pillanatra sem. A legjobb döntésem, amit valaha meghoztam életemben. Nem gondolom emellett azt sem, hogy jobb lett volna előbb megtalálni a hivatásom. Hiszek abban, hogy minden okkal történik és kellettek a kitérők, amik elvezettek oda, hogy most a helyemen érezhessem magamat. A vállalkozásomat meg is akartam szüntetni éppen emiatt, de végül erre nem is került sor, mivel időközben átalakult egy egészségügyi-nonprofit üggyé, amiben remek projektek valósulhatnak meg. Az életem egyik legfontosabb részévé vált a gyógyítás és a mai napig örülök, amikor reggelente bemegyek a kórházba, mert azt csinálom, amit szeretek. Nem akarok közhelyes lenni, de nagyon igaz az konfuciuszi bölcsesség, hogy: “Válassz olyan munkát, amit szeretsz és egy napot sem kell dolgoznod az életedben.” Én így élve ki tudtam teljesedni.

Ha kívánhatnál egy dolgot, ami sikeresebbé, hatékonyabbá tehetne téged, mi lenne az?

Az egyik legnagyobb szívügyem, hogy motiváljam a jövő generációját abban, hogy szívesen válasszák ezt a sokszor valóban nehéz, de csodálatos pályát. Igyekszem a lehető legszélesebb körben terjeszteni, hogy milyen pozitívumok és más hivatásokban meg nem tapasztalható sikerek rejlenek az egészségügyben. Ha kívánhatnék valamit, akkor az lenne, hogy még több fiatallal meg tudjam szerettetni ezt a területet. A kívánság egy része egyébként már teljesült is a jelölésemmel, mert úgy érzem, hogy ez által is még több potenciális célszemélyhez eljuthatok. Ha már csak egy ember is miattam választja ezt a hivatást és boldoggá is teszi majd a munkája, akkor már nem hiába beszéltem ezekről a dolgokról.

SZAVAZZ FRANCISKÁRA ITT!

A jelöltek közül az olvasók az online szavazás segítségével dönthetik el, ki kapja a díjat, amelyet a március 21-i Femcafe Inspiráló Nők Estje gálán, a Várkert Bazárban hirdetünk ki.

Leadfotó: Nagy Hajni

Oldalak

Lifestyle
Sztárok
Jeremy Irons kisebbik fia, Max pont olyan megnyerő és sármos, mint világhírű édesapja.
Fashion&Beauty
Mióta a brit királyi család tagja, Katalin hercegnének rengeteg szabályt kell betartania – a lista pedig nemrég egy újabb kiegészítéssel bővült.
Sztárok
Nem is akármilyen alkalomból posztolta az eddig sosem látott képet, gyermekei ugyanis betöltötték a 18. életévüket.