Vak, de jobban látja a világot, mint bárki - Így lett blogger a négygyerekes Leonából

A Femcafe.hu Inspiráló Nők Díj jelöltjével, Horváthné Dunaveczki Leonával beszélgettünk, aki A Leginspirálóbb hétköznapi hős kategóriában várja a közönség szavazatait.

Inspiráló Nők Díj

A Femcafe.hu már korábban is kereste azokat az ösztönző női példaképeket, akik munkássága, teljesítménye például szolgálhat mindenki számára. Idén 7 kategóriában keressük a leginspirálóbb nőket olvasóink segítségével. A kategóriák 3-3 jelöltjét neves személyekből álló jelölőbizottság állította össze, olvasóink pedig online adhatják le szavazataikat a számukra legszimpatikusabb jelöltekre.

Díjátadó gála: 2019. március 21-én, a gyönyörű Várkert Bazárban derül ki, kik lesznek az év leginspirálóbb női. Még több információért kattints ide!

Az esemény fő támogatója: Szerencsejáték Zrt.

Az esemény médiatámogatói: TV2, ATV, Bors

Ismerd meg a jelölteket! - Horváthné Dunaveczki Leona

Leona egy négygyermekes vak édesanya. A hétköznapok teendői mellett hét évvel ezelőtt elindította saját blogját, a Sikerul.com-ot, valamint több formációban is énekel. Végzettsége szerint szociológus, egyik nagy törekvése a társadalmi szemléletformálás. Munkája során mindent megtesz az előítéletek csökkentésének és a pozitív társadalmi folyamatok erősítésének érdekében, mindezt úgy, hogy bátorít, de nem tagadja le a nehézségeket sem. Folyamatosan képzi magát azokon a területeken, amelyekre szüksége van tervei megvalósításához, most éppen egy érzékenyítő koncertsorozaton dolgozik egy másik látássértült társával. Kiemelekedő civil teljesítményéért 2018-ban megkapta a Magyar Arany Érdemkeresztet, 2019-ben pedig a Femcafe.hu Inspiráló Nők Díj egyik jelöltje lett, A Leginspirálóbb hétköznapi hős kategóriában.

Hogyan fogadtad a hírt, hogy téged is beválasztott a Femcafe.hu jelölőbizottsága az év leginspirálóbb személyiségei közé?

Először nagyon megdöbbentem, hirtelen végigpörgött bennem, hogy miért pont én? Úgy voltam vele, hogyha mások bátorítónak, inspirálónak találják az én életemet és gondolataimat, akkor miért ne fogadhatnám el ezt a jelölést? Reményeim szerint, ezáltal még több emberhez juthatnak el azok a dolgok, amiket én adni tudok.

Mennyire tudsz azonosulni az inspiráció kifejezéssel? Mennyire jellemző rád, hogy másokat inspirálsz?

Mások élete által én is sokszor inspirálódom. Rengeteg érdekes történetet vagy előadást hallgatok, amik bennem is új gondolatokat ébresztenek újra és újra. Ugyanakkor ez egy kölcsönhatás, így előfordul, hogy én is inspiráló hatással vagyok valakire. Mindig örülök annak, ha valakitől pozitív visszajelzést kapok azzal kapcsolatban, ahogyan élek akár a családi, akár a szakmai életemben. Lehet, hogy nem mindenkire vagyok nagy vagy éppen pozitív hatással, mert mindig vannak kritizálók, irigykedők vagy olyanok, akiket irritál, amit csinálok. Erre nem igazán figyelek, mert azok miatt csinálom, akiket bátorítanak azok az üzenetek, amiket megfogalmazok.

Milyen visszajelzéseket kapsz azoktól, akik követik a blogodat, életedet?

Nagyon döbbenetes visszacsatolások is vannak. Örülök annak, ha valaki az én élethelyzetemen keresztül ráismer saját magára, de sok olyan üzenetet is kapok, amiben elismerik vagy megköszönik a munkámat. Akad azonban néhány olyan történet is, amitől elszorul a torkom. Sokszor érzem úgy, hogy az én életem megpróbáltatásai eltörpülnek néhány embertársam traumáihoz képest. Megtisztelőnek találom azt a fajta őszinteséget, amivel hozzám fordulnak az emberek, ugyanakkor ez nagy felelősség is, mert sokszor annyira sokkoló életutakról mesélnek a követőim, amiket elolvasva nagyon nehéz megemészteni, nemhogy reagálni vagy éppen tanácsot adni. Sokat gondolkozom ezen, hogy személy szerint én mit tudnék segíteni egy olyan embernek, akit megaláztak, kihasználtak vagy molesztáltak? Ha konkrét módszerem nincs is erre, nagyon fontosnak tartom, hogy meghallgassuk egymást és figyeljünk oda arra, ha valaki bajban van és bátorítsuk.

Mások reakciói mindig fontosak az ember számára, de az a benyomásom, hogy te enélkül is folytatnád a munkád.

Ha csak a visszajelzések miatt írnék, énekelnék vagy végeznék szakmai tevékenységet, lehet, hogy már abbahagytam volna mindent. Hiszem azt, hogy amit csinálok, abban van érték, ha visszacsatolnak rá, ha nem. Azt tapasztalom, hogy ha nem is azonnal, de évek múltán minden kis magocska, amit elültetünk, előbb-utóbb gyümölccsé érik. Olyan ez, hogy az ember egyre csak vet és vet, de jó darabig nem látja, hogy a föld alatt szépen, lassan növekednek a hajtások. Nem lehet tudni, hogy melyik mag lesz erős, melyik hajt ki legelébb, de jó esetben mi csináljuk rendületlenül. Nagyon nehéz kitartani, de erre való a hit. Nekem mindig az utolsó pillanatban, mielőtt feladnám, érkezik egy olyan mentőőv, ami nem hagyja, hogy bedobjam a törkölközőt.

Rengetegen olvassák és szeretik a bejegyzésedet, de nem csak szerzőként, hanem szociológusként és énekesnőként is munkálkodsz, mindemellett négy gyermek édesanyja is vagy. Milyen hangsúllyal vannak jelen az életedben ezek a dolgok?

Számomra egyértelműen a családom a legfontosabb. A gyerekeinket tudatosan és örömmel vállaltuk a férjemmel. A hétköznapok teendői mellett igyekszem minden területen helytállni és megfelelni. A családanya szerep épp úgy fontos számomra, mint a társadalmi felelősségvállalás, szemléletformálás vagy éppen a művészetek és az éneklés. Most éppen egy zenés műsorra készülök, amivel iskolákba szeretnék eljutni érzékenyítő céllal. Remélem, ez a munka ki tud teljesedni, mert ez most nagy szívügyem, amiben ott van minden, amit szeretek és feltölt engem, ugyanakkor másokra is hat. Bízom benne, hogy a jelölésem által ez az ambícióm is több döntéshozóhoz eljut és segítenek abban, hogy valóra válthassam ezt az új álmomat.

SZAVAZZ LEÓNÁRA ITT!

A jelöltek közül az olvasók az online szavazás segítségével dönthetik el, ki kapja a díjat, amelyet a március 21-i Femcafe Inspiráló Nők Estje gálán, a Várkert Bazárban hirdetünk ki.

Oldalak

Szólj hozzá Te is!