Honnan vehető észre a túlzott vastartalom a csapvízben? Így kerülheted el a káros hatásait

Minden természetben előforduló víz tartalmaz valamennyi talajból oldott ásványi anyagot. Magyarország kútvizeinek leggyakrabban a vas és a mangán a fő alkotóeleme. Szerencsére hazánkban a vezetékes víz a vízművektől már ezektől az anyagoktól megtisztítottan kerül háztartásainkba. Mégis sok otthonban kimutatható a megengedettnél magasabb vaskoncentráció.

A vas káros jelenléte

Egyik oka lehet az, hogy a felhasznált vizet nem a vízművektől, hanem saját kútból nyerjük. Ebben az esetben a víz nem megy át számos tisztítási folyamaton. A vas azonban szennyeződött csöveken és csaptelepeken keresztül is bejuthat a háztartásainkba. A vas megengedett határértéke 0,2mg/liter. Az ezen felüli értéknél érdemes elkezdeni a víz vastalanítását. Ezt a legegyszerűbben egy vastalanító szűrővel tehetjük meg. Ez az eljárás a 1 mg/l vastartalom vagy az alatti értéknél használható hatékonyan. Ezt meghaladó érték esetén (általában a kútból nyert vizek esetén) már a vegyszeres technikát kell alkalmazni.

Honnan vehető észre a túlzott vastartalom?

A megnövekedett vaskoncentrációt számos apró, de jól észrevehető jel mutatja. Ilyenkor a csapból folyó ivóvíz fémes utóízt kap. Emellett a csaptelepeken rozsdásbarna elszíneződés figyelhető meg, valamint a frissen mosott ruhákon sárgás-barnás foltokra lehetünk figyelmesek.

Lapozz a cikk folytatásáért!

Fotó: 123RF.com

Oldalak

  • 1
  • 2