Hogyan készül a fűszerolaj?

A különböző formájú üvegekben tárolt olajok nemcsak főzéskor tehetik még ínycsiklandóbbá ételünk, de a konyhaszekrény tetején, díszként is igen jól mutatnak.

A fűszerolaj nagyszerű ízfokozóként szolgálhat, melyet többnyire saláták, húsok vagy zöldségek ízesítésére használhatunk. Azonban gyönyörű üvegbe téve a szem számára is vonzó lehet, így a lakásunk bizonyos részeit is díszíthetjük vele.

 

Finom ízesítők csodás üvegekben
Fűszerolajakat természetesen készen is kaphatunk, azonban sokkal izgalmasabb, ha mi magunk készítjük el, hiszen olyan ízeket próbálhatunk ki, amilyet csak szeretnénk, s mi magunk döntjük el azt is, milyen csomagolásban pompázzon az általunk fűszerezett nedű. Hobbiboltokban, művészellátókban is vásárolhatunk különböző formájú, méretű üvegeket, azonban otthonunk polcain is szétnézhetünk, hátha érdekes alakú darabokra bukkanunk. Ezekbe tesszük majd a kiválasztott fűszert, valamint az olajat, így képezve egy olyan kombinációt, mely egyben különleges adalékanyag finom ételeinkhez, egyben pedig konyhabeli vagy konyhánk körüli dekorációs elem.

 

Mire ügyelj?
Fűszerolaj készítéséhez nincs szükség kézügyességre, csupán a csomagolást illetően némi fantáziára, valamint pár alapvető, íratlan szabályra, melyet nem árt, ha betartunk. Így például a fűszernövényeket, melyeket majd az üvegbe helyezünk, szárítsuk meg alaposan! Ezen kívül, amikor az olajat éppen töltjük az üvegbe, figyeljünk oda, hogy a levegőt zárjuk ki, ellenkező esetben a házilag készített fűszeres adalékanyag megpenészedik!

 

Jótékony hatások
A különböző olajok javítják az ellenálló képességet, valamint gyulladásgátló hatással is rendelkeznek. A túlzott só bevitele köztudottan káros, azonban ételünk sótlanságát pótolhatjuk fűszeres olajok ízével is, így egy egyedi aromát kap fogásunk, mégsem marad íztelen. Mivel szervezetünknek szüksége van a vitaminokra, ásványi anyagokra, a fűszernövények és az olaj együttesével ennek is eleget tehetünk, nem beszélve a főzés közben felszabaduló esszenciákról.

 

Hogyan fogj hozzá?
Két módszer segítségével készíthetünk fűszerolajat: hideg módszerrel és meleg módszerrel. Az előbbinél nem túl intenzív ízű olajat kell használnunk, melyet jól zárható üvegbe kell majd öntenünk. Ebbe kerülhetnek majd a különböző fűszerek, s az így kapott olajat hetekig kell tárolnunk – fénymentes, hűvös helyen. A hideg módszernél a nagyobb fűszerdarabokat egészben kell az olajban áztatnunk, az apró szeműeket viszont vászonbatyuba kell kötnünk. A meleg módszer esetében frissen tépett fűszernövényekkel kell megtöltenünk üvegünk, majd fel kell öntenünk olajjal, a tetejét gézzel kell lezárnunk, majd napos helyre kell állítanunk. Az így kapott nedűt minden nap meg kell kevernünk, majd két hét után megkóstolhatjuk. Ha nem tartjuk elég ízletesnek, tehetünk még bele a kiválasztott növényből, s tovább érlelhetjük.

 

Néhány kombináció

Bazsalikomos olaj
Az általunk választott üvegbe tegyünk egy csokor bazsalikomot, majd öntsük fel olajjal. Zárjuk le alaposan, majd pár hét elteltével meg is kóstolhatjuk. Az így kapott fűszerolaj salátákhoz vagy olasz tésztákhoz kiváló kiegészítő.

 

Gyógynövényes fűszerolaj
A gyógynövényekkel teli fűszernövények azért is hasznosak, mivel kedvezően befolyásolják az immunrendszert és nyugtatják a gyomrot is. Ehhez a verzióhoz használhatunk zsályát, citromfüvet, borsmentát, oregánót, kakukkfüvet vagy akár rozmaringot is. Ezek az olajok remekül illenek salátákhoz, rizshez vagy akár különböző húsételekhez.

 

Gyümölcsös variáció
Az üvegbe tegyünk néhány rúd fahéjat, citrom- vagy narancsszeletet, majd mogyoróolajjal öntsük tele. Pár hét után remek ízt kölcsönözhet olajunk különböző süteményeknek vagy palacsintáknak.

A fent említett receptek mellett természetesen rengeteg változata létezik még a fűszerolajoknak, szinte csak a fantáziánk szabhat határt. Mi magunk is kitalálhatunk új ízeket, s a csomagolást is variálhatjuk szebbnél szebb üvegek, dugók vagy masnik segítségével.

 

Tipp: A fűszerolajból egy tál étel felhasználásához elég mindössze pár csepp, hiszen íze igen intenzív, így még spórolhatunk is vele, mivel 20 gramm fűszerolaj körülbelül 500 gramm fűszerrel ér fel.

 

 

Oldalak

Címkék: