Hipolit, Nyest és Unoka - gyakori keresztnevek a magyar középkorban

Azóta tudjuk, mikor, milyen keresztnevek voltak divatban Magyarországon, amióta az ezerkétszázas évektől a papok bejegyzik. Ma már viszont feltételezhetően nem sokan örülnének ha a Bot, Ős vagy Vendég keresztnévre kellene hallgatniuk.

Személyneveink szókincsünk részét képezik, és ahogy a szókincs is állandóan változik - elemekkel bővül, ugyanakkor elemek kophatnak ki belőle - úgy személyneveink változnak az idők során. A névdivat is változó, hiszen a divatok általános természetéhez hasonló. A divat utánzás útján terjed, és megfigyelhető, hogy amikor egy névből nagyon sok lesz, elveszíti presztizshelyzetét, ezért hosszabb-rövidebb idő után kimegy a divatból, illetve más névdivattal cserélődik fel, ahogyan ezt B. Gergely Piroska kiemelte a Névkultúra és névizlésünk című tanulmányában. Nem volt ez másként régebbi időkben sem, voltak gyakrabban használt „divatos” nevek és kevésbé kedvelt nevek is. Fehértói Katalin Árpád-kori személynévtára az első jelentős személyneveket összefoglaló mű Magyarországon.

Hipolit, Kicsi és Szomszéd – gyakori férfinevek a középkorban

A keresztény nevek döntő fölénye a névadásban a XIII. század végére alakult ki, amikor 1279-ben a budai zsinat kimondta, hogy nevet csak pap adhat. A XI-XIV. században a leggyakoribb férfinevek a következők voltak: András, Béla, Benedek, Bot, Bulcsú, Cseke, Csoma, Egyed, Éliás, Farkas, Gergely, György, Gyula, Hipolit, István, Izsák, Jákob János, Karácsony, Kicsi, Kozma, László, Lőrinc, Lukács, Mag, Márkus, Márton, Máté, Mátyás, Mihály, Miklós, Nemhő, Orbán, Ős, Pál, Péntek, Salamon, Sámson, Saul, Sebestyén, Simon, Szegény, Szombat, Tamás, Tompa, Vásárd, Vendég, Vid, Unoka, Vasad.

Mag, Nyest, Húg – szeretnéd, ha így hívnának?

Úgy tűnik vannak nevek, amelyek már sok száz éve tartják magukat a toplistán és az ezerkétszázas években ugyanúgy előfordult, mint napjainkban. A kor női neveivel Berrár Jolán foglalkozott, és alapos részletességgel gyűjtötte össze a leggyakrabban előforduló női neveket: Erzsébet, Margit, Katalin, Anna, Ilona, Klára, Aglent, Ágnes, Kunigunda, Sebe, Mária, Skolasztika, Jolán, Ágota, Csala, Magdolna, Liliom, Viola, Borbála, Izolda, Rózsa, Gyöngy, Petronella, Dorottya, Mag, Nyest, Cecília, Gertrúd, Lúcia, Adél, Dominika, Húg, Rozina, Benedikta, Szombat, Anasztázia, Szép, Judit. Szép számmal vannak közöttük olyan tiszta hangzású, ősi magyar nevek is, melyeket ma is örömmel elfogadnánk.

Te jártál már Budapest ikonikus helyén? A Bambi idén ünnepli 60, születésnapját, ez alkalomból hoztunk most néhány érdekességet.

Leadfotó, fotó: 123rf

Oldalak