Hirdetés

Hiedelmek a kézfejről - Ha viszket, pénz áll a házhoz?

Tenyerünket mindig is körbelengte némi misztikum, hisz sokak szerint sorsunk kiolvasható a kézfejünkből. A tenyérjóslás mellett azonban számos egzotikus babona és hiedelem is köthető e testrészünkhöz.

Vallási jelentés
A kézfej több vallásban is szimbolikus jelkép, hisz a muzulmánoknál és a zsidóknál a gonosz távol tartója, a keresztényeknél az isteni kéz, míg Pilátus keze a tisztára mosás, és Júdás keze az árulás jelképe lett. A babonás korokban a mutatóujj "kárhozott" volt, hisz Júdás óta az ujjal mutogatás baljós előjelnek, az árulás megjövendölésének számított.

Jobb vagy bal?
A jobb és bal kéz között mindig is különbséget tettek, s a balkezeseket egyfajta kiválasztottnak tartották. A bal kéz több vallásban is alantasabb, ezért gyakorta az alacsonyabbnak vélt női princípiummal hozták összefüggésbe, például a zuluknál az első asszony lakóhelye a "bal kéz háza" elnevezéssel bírt. A hindu férfiaknak mindig a jobb kezükből jósolnak, míg a nők esetében a bal kézfejből olvassák ki a sorsot. Az indiai babonái között fellelhető, hogy ételt megfogni csakis jobb kézzel szabad, sőt a halotti máglya meggyújtása is csak ezzel a kézzel engedélyezett. A Tibetben található imamalmok egyik fő szabálya, hogy csakis jobb kézzel hajthatóak. A Júdás óta veszélyesnek vélt jobb kéz mutatóujját a középkorban egyenesen mérgezőnek vélték, így mindig óvakodtak ennek az ujjnak a megsértésétől, sőt a gyógyírt és a kenőcsöt sem lehetett ezzel az ujjal felvinni.

Hosszú élet
A hosszú élet kiolvasható a kézfejből több módon is a régi hiedelmek szerint, hisz aki sok évet él, annak csuklóvonala látványosan hosszú. Ha mutatóujjunkkal a kézfejünk fölött meg tudjuk érinteni kisujjunkat, akkor kiemelkedő szerencsében lehet részünk, hisz céljainkat is könnyedén elérhetjük.

Hazugság
A korai igazságszolgáltatás is figyelembe vette a kéz tartását tanúságtételnél, hisz a régi hiedelmek szerint képtelenség nyitott tenyérrel hazudni.

Ásítás
Ásításkor sem véletlenül emeljük kézfejünket a szájunk elé, hisz egy hindu babona szerint ásításkor könnyen kiszökhet a lélek.

Szerelmi babonák
Ismert szerelmi babona volt régebben, hogy a ropogó ujjízek a szeretők számát jósolják meg, hisz ahány roppanás, annyi kedvesre számíthat az illető. Állítólag nem szabad olyan nőben bízni, aki gyakran dugja tenyerébe az ujját, hisz az ilyen nőszemély nehezen kiismerhető. Ha kezeinket összekulcsoljuk és a jobb kéz hüvelykujja marad felül, akkor mi leszünk a meghatározóak a házasságban, míg ellenkező esetben párunk lesz a dominánsabb. A gyűrű viselésének hagyománya is egy régi babonához kötődik, hisz a bal kéz ujjából eredő artériát a szívet ellátó artériának vélték.

Fehér foltok a körmön
Még a körmökön feltűnő fehér foltokból is jósoltak, pedig napjainkban már tudjuk, hogy ezt vitaminhiány okozza. A foltos körműek állítólag szerencsétlenek a szerelemben, sőt Kínában kiemelkedően rossz ómennek tartják a kis pöttyöket. Egy régi török hiedelem szerint fiatal lánynak nagy szerencse a foltos köröm, hisz a leendő férjé birkáinak számáról árulkodik.

Viszketés
Hazánkban is ismert babona, hogy ha viszket a tenyerünk akkor pénz áll a házhoz, azonban az eredeti babona szerint csak ha a jobb tenyér viszket, akkor áll pénz a házhoz, míg a bal tenyér esetében pénzkiadás várható. Egyes kultúrkörökben a tenyér viszketése valamilyen közelgő veszteség jele, a kínaiak rossz ómennek tekintik. Néhol a pénzszerzéshez bizonyos praktikákat is el kell végezni, például meg kell vakarnunk a tenyerünket és a zsebünkbe helyezni; a tenyerünkbe kell köpni, majd a csípőnkhöz dörzsölni; vagy a viszkető tenyerünket - ügyelve rá, hogy minél több hajszálat érintsen - a fejünkre kell tennünk. Koránt sem ilyen kedvező a kézfej viszketése, hisz ez esetben egy eddig nem ismert adósságot kell kifizetnünk. A mutatóujj viszketése, ha megvakarjuk, csalódottságot okoz, sőt ha hüvelykujjunk viszket, hamarosan egy rossz emberrel fogunk találkozni.

Szólj hozzá Te is!