Lifestyle

A mai napon megjósolhatod, ki lesz életed szerelme

Luca napjához számos népszokás, illetve hiedelem köthető. A hajadon lányok számára különösen izgalmas nap ez, hiszen a hagyomány szerint december 13-án fény derülhet jövőbeni férjünk kilétére.

A legbabonásabb nap

A Gergely-naptár bevezetése előtt Luca napja volt az év legrövidebb napja. Ehhez a dátumhoz számos népi hiedelem, illetve hagyomány köthető. Ilyenkor Szent Lúciára emlékezünk, aki egy előkelő szicíliai család sarja volt. Lúcia az életét tette fel arra, hogy Krisztust szolgálja - szüzességi fogadalmat tett, később azonban mártírhalált halt. Az ő tisztasága és romlatlansága miatt december 13-át a fény napjának is nevezzük.

A néphagyomány szerint december 13-án az asszonyoknak tilos volt bármiféle munkát végezniük - se mosni, se takarítani, se sütni nem volt szabad, mert az szerencsétlenséget okozhat. És ez csak egyike a számos népszokásnak, amely Luca napjához köthető.

Luca széke

Az úgynevezett lucaszék készítése a legismertebb népi hagyományok közé tartozik. A hiedelem szerint ezen a napon kezdték el készíteni Luca székét - kilenc különböző fából. A december 24-i éjféli misén a készítő erre a székre állva pillanthatta meg a boszorkányt. Ezt követően a fiatalembernek menekülnie kellett, menekülés közben pedig mákot kellett elszórnia, amelyet aztán a boszorkánynak fel kellett szednie a földről - a szék készítője ezzel időt nyerhetett és megmenekülhetett a boszorkány elől. Hazaérve a széket el kellett égetni.

További Luca-napi népszokásokért lapozz!

Fotó: pinterest

Oldalak

Lifestyle
Sztárok
Katalin hercegné révén James Middleton is a brit királyi család tagja: a 35 éves férfi nemcsak Vilmos sógora, hanem Pippa gyermekein kívül György herceg, Sarolta hercegnő és Lajos herceg bácsikája is...
Fashion&Beauty
Mikor használtad utoljára a hajkefét? Ma reggel? És mikor mostad ki utoljára? Ha az utolsó kérdésre a régen vagy a soha a válaszod, akkor mindenképpen olvasd el a cikkünket.
Lifestyle
Ha te még mindig nem tudod, mivel ajándékozd meg a szerettedet, jó helyen jársz! Csillagjegye segítségedre lesz a választásban.