Lifestyle

Nevelés kérdése, hogy mi lesz a gyerekből felnőttként

A szülővé válás a világon a legnagyobb felelősség, onnantól kezdve már nem csak magunkért aggódunk, hiszen döntéseink már a tőlünk függő életet is befolyásolják. A gyermek fejlődése és különböző életszakaszai kapcsán pedig rengeteg kérdéssel és bizonytalansággal szembesülhetünk. Nézzük meg, hogy milyen tényezők befolyásolják a leginkább, hogy gyermekünk milyen felnőtté válik majd!

Mi minden befolyásolja?

Már a legkisebb kortól kezdve gyermekünk megfigyeli környezetét, másolja az ott látott mintákat, viselkedési mechanizmusokat, így a jó példa, a megfelelő mintaátadás, a szülői magyarázat egy-egy szituációhoz mind-mind fontos szerepet játszanak a személyiségformálásban.

Később pedig az óvodában és az iskolában megtapasztalt társas kapcsolatok, szocializációs közegek, de a lakóhely környezete, a szomszédok is hozzátesznek ehhez. Természetesen van olyan tudásanyag, aminek átadására kiemelt figyelmet kell fordítanunk, hogy a mindennapokban biztonságban tudjon boldogulni, ilyenek például a közlekedési vagy a pénzügyi alapismeretek.

Nevelés kérdése?

Nézzük, milyen szempontokból van szerepe a szülőknek, a szülői nevelésnek abban, hogy a gyermekből milyen felnőtt válik majd!

Szülőként fontos már a korai időszakban felismernünk, hogy gyermekünknek melyek azok a kulcsképességei, amiket tudunk erősíteni, amiből ő maga is profitálhat majd később. Emellett lényeges szerepe van a készségfejlesztésnek is. Ebben a közoktatás lehet segítségünkre, de változatos szabadidős programokkal, játékos gyakorlással és a mindennapok sokszínűvé tételével sokat hozzátehetünk a fejlődéshez mi magunk is. Ide tartozhat a tudatos táplálkozás, a kis kedvencek kommunikációjának felismerése, vagy akár a pénzügyi alapismeretek megtanulása is. Ne feledjük, nincs olyan, hogy túl korai ismeretátadás, csak arra kell figyelnünk, hogy az adott életkornak megfelelően közelítsük azt meg!

Már csecsemőként szívják magukba az információt a külvilágról a gyerekek, megfigyelik a kontrasztokat, majd az arckifejezéseket, felfedezik kezüket és egyre többször vehetjük észre, hogy bizony megpróbálnak utánozni minket, szülőket. Nagyobb korban ez ugyanígy folytatódik, azaz: érdemes ezt a gyermek előnyére fordítani, hiszen ha jó mintát lát, akkor azt próbálja majd követni a mindennapokban ő is. Ha elhivatottak vagyunk a munkánkban vagy kiállunk egy jó ügy mellett, esetleg a hobbitevékenységünk jókedvre derít minket, ezt mind látni fogja gyermekünk, és felnőttként valószínűleg hasonlóképp fog cselekedni.

Modern világunknak köszönhetően szülőként néhány olyan témakört is át kell beszélni a gyerekekkel, amikre korábban nem volt szükség. Például, hogy miként szörfölhetnek biztonságosan az interneten, hogyan védjék adataikat az online felületeken, miként szűrjék ki a valós információkat, illetve hogyan közlekedjenek megfelelően az egyre zsúfoltabb utcákon vagy éppen milyen pénzügyi alapismeretek szükségesek ahhoz, hogy felnőttként magabiztosak legyenek ilyen téren.

Támogatás és elengedés

Több olyan esettel is találkozhatunk, amikor a szülők a gyermekre próbálják erőltetni be nem teljesült álmukat, karriercéljukat, esetleg a családi vállalkozásba szeretnék őt bevonni akarata ellenére. Éppen emiatt fontos, hogy megtaláljuk az arany középutat: maradjon meg a választás és döntés lehetősége gyermekünknek, hogy valóban kiegyensúlyozott felnőtté válhasson. Nem szabad semmit ráerőszakolni, sokkal jobb, ha maga tapasztalja ki, hogy miben tud kiteljesedni.

A gyermekek felnőtté válásukig annyi helyről szippantják magukba a tudást és látnak mintákat, hogy szinte lehetetlen mindet felsorolni. Szülőként azzal segíthetjük legjobban ezt a folyamatot, hogy biztos hátteret adunk a szárnypróbálgatásukhoz, igyekszünk a megfelelő példával elöl járni és a mindennapi élethez szükséges alapismereteket megpróbáljuk átadni, megmutatni nekik.

Oldalak

Lifestyle
Fashion&Beauty
A balayage igen népszerű festési technika, azonban nemrégiben igen populáris lett a kistestvére, a foilayage.
Home&Design
Az év kültéri trendeket bemutató mottója bőségről árulkodik: még több könnyedség, még több szín és még több elegancia.
Lifestyle
A Mérleg fantasztikus lehetőségeket kap az élettől. Napi horoszkóp!