A te gyereked is célpont lehet - Így segíts neki, hogy megvédje magát

Az iskolába való visszatéréssel újra teret kaphatnak a gyerekek közti konfliktusok, melyek lehetnek verbális és fizikai jellegűek is. A szakértő szerint a csúfolódás, bántalmazás kezeléséhez éppúgy szükség van önvédelmi ismeretekre, mint a hétköznapi konfliktusok kezeléséhez, illetve megelőzéséhez.

Hierarchiaharc és behódoltatás

„Amikor a gyerekek egy nagyobb közösségbe kerülnek, csakhamar azon kaphatják magukat, hogy egy hierarchia-harc közepén vannak. Ekkor a külső szemlélő számára is egyértelműen kirajzolódik, hogy kik a dominánsabbak, ki az, aki nem fog konfrontálódni és ki az, aki vezető pozícióba akar kerülni” – magyarázza Kovács Ildikó önvédelmi szakértő, hozzátéve, hogy a domináns és a konfrontációt kerülő gyerekek között éppúgy felütheti a fejét a csúfolódás, mint két olyan gyermek esetében, akik a csapat vezetőivé kívánnak válni.

Az iskolai csúfolódás, bántalmazás komoly következményekkel járhat az érintett gyerekek számára

Úgy véli, a szóbeli agresszivitás célja az, hogy az egyik gyermek behódoltassa a másikat, könnyebben kerülnek célkeresztbe a visszahúzódó, csendes gyerekek. Rendkívül fontos azonban, hogy mind a szülők, mind pedig a pedagógusok komolyan foglalkozzanak ezzel a problémával, ugyanis a gyerekek a csúfolódások által olyan mély sebeket szerezhetnek, amelyek akár életük végéig is kísérthetik őket.

Fotó: Kovács Ildikó

Oldalak

  • 1
  • 2