Elhunyt Méhes László

A nemzetközileg is elismert avantgárd festőművész 78 évet élt.

Párizstól Tokióig: Méhes László nemzetközi karrierje

Hetvennyolc esztendős korában elhunyt Méhes László avantgárd festőművész, a modern magyar képzőművészet egyik legjelentősebb, nemzetközileg is elismert figurája - adta hírül a 24.hu. Méhes 1967-ben szerzett diplomát a Magyar Képzőművészeti Főiskolán, ahol Bernáth Aurél tanítványaként csiszolta tudását. Az Iparterv 1968-as kiállításán került először a figyelem középpontjába. Langyos víz című sorozata 1973-ban a neves párizsi Musée d’Art Moderne de la Ville de Paris (MAM/ARC) kiállításán kapott helyet, hat évvel később pedig a művész végleg Franciaországban telepedett le, ahol élete második felét töltötte.

Méhes kiállított Budapesten, Párizsban, Tokióban és számos más nagyvárosban is. Művei a Magyar Nemzeti Galéria (1991, 1993), az Ernst Múzeum (1993), illetve a Műcsarnok (1997) mellett többek közt az ikonikus Centre Georges Pompidou tereit ékesítették. Az oeuvre egyik legnagyobb elismerésének tekinthető, hogy Méhest 1995-ben a Salon de Maisons-Lafitte nagydíjával tüntették ki.

Hagyománytisztelet és örök megújulás

A művész munkáját a folyamatos megújulás szándéka jellemezte: nem egyszer fotorealisztikus munkáiban a mély hagyománytisztelet elegyedett az avantgárddal. Az életmű közismert és nagy becsben tartott darabjait ma különböző köz- és magángyűjteményekben őrzik - Magyarországon a Magyar Nemzeti Galériában, a Szombathelyi Képtárban, illetve Pécsett, a Janus Pannonius Múzeumban található egy-egy ritkaságszámba menő Méhes-alkotás.

Leadfotó: 123rf

Oldalak