Lifestyle

Hihetetlen európai rekord: döbbenetes összeget fizettek Gustav Klimt legendás festményéért

A Nő legyezővel című alkotás azonban ennek ellenére sem a legdrágább Klimt-festmény, amely valaha gazdát cserélt.

A vén kontinensen még nem fordult elő hasonló

Európában rekordot jelentő összegért, 74 millió fontért kelt el Gustav Klimt utolsó befejezett portréfestménye a londoni Sotheby's aukciósház kedd esti árverésén.

Az osztrák művész Nő legyezővel című alkotása egy ismeretlen alakot ábrázol, akinek lenge ruhája felfedi meztelen vállát a virágos, madarakkal benépesített háttér előtt. A négyzet alakú vászonra festett, egy négyzetméteres portré szerepel a röviddel a festő halála után a műterméről készített fényképen is.

A kép Klimt kínai és japán művészet és kultúra iránti érdeklődését is mutatja. A művész rengeteg kínai kerámiával és japán fametszettel töltötte meg otthonát, és gyakran viselt selyemkimonót vagy kínai ruhákat.

A bécsi szecesszió vezéralakjának utolsó befejezett festményét két éve a bécsi Belvedere palotában megrendezett nagyszabású Klimt-kiállításon is láthatta a közönség - írja az MTI.

Kalandos múltja van

A festmény az 1920-as éveket követően valószínűleg a svájci Böhler család birtokában volt, majd 1950-ben a híres osztrák műgyűjtő, Rudolf Leopold tulajdonába került. Leopold adósságai miatt később túladott a képen, amelynek holléte ezután sokáig ismeretlen volt. Az 1990-es években már Amerikában bukkant fel: 1994-ben 9,3 millió euróért (3,5 milliárd forintért) kelt el egy New York-i árverésen.

Eddig Alberto Giacometti Sétáló ember I című szobra volt az a műtárgy, amelyért a legtöbb pénzt fizették Európában, az 65 millió fontért kelt el 2010-ben. A Nő legyezővel című képért kínált, csaknem 32 milliárd forintnak megfelelő összeg jelentősen meghaladta a korábbi rekordot, de így sem ez a legdrágább Klimt-kép, amely valaha gazdát cserélt.

Tavaly egy New York-i árverésen 35 milliárd forintnyi dollárért kelt el a Nyírfaerdő című alkotás. 2016-ban pedig Oprah Winfrey amerikai műsorvezető több mint 50 milliárd forintnak megfelelő dollárért adott el egy másik Klimt-képet egy kínai gyűjtőnek.

Az utolsó vacsora című alkotása őrizheti a mindent elsöprő apokalipszis dátumát.

Leadfotó: Getty Images

Oldalak

Video Marics Peti első filmszerepének kulisszatitkai
Lifestyle
Lifestyle
A mikrohullámú sütő remek találmány, de csak abban az esetben, ha tudod, hogyan kell használni.
Sztárok
Seann William Scott az ezredforduló meghatározó tinivígjátéka mellett a Cool túrában, a Végső állomásban, a Jay és Néma Bob visszavágban és Az Amazonas kincsében is feltűnt, viszont valamiért nem...