A fordított pszichológia tényleg működik – Így használd

Egyre többet hallani a fordított pszichológiáról és bár nem varázsszerről beszélünk, néha valóban segíthet, hogy véghez vidd az akaratodat. Ha érvelned kell, vagy meg szeretnél győzni valakit valamiről, az alábbi ismeretek jól jöhetnek.

Így kezdd el

A fordított pszichológia lényege, hogy az ellentétét mondod annak, amit szeretnél. Ez jelentheti azt is, hogy akár vitát generálsz, amiben éppen a céljaid ellen érvelsz, de azt is, hogy például kihívásként tünteted fel a célodat: fogadjunk, hogy nem mersz… Ilyenkor látszólag te veszítesz, hiszen elbukod a fogadást, de a másik valójában éppen azt teszi majd, amit te szerettél volna. Ha rosszul mérjük fel a másik felet, akit fordított pszichológiával kívánunk rávenni valamire, gyakran előfordulhat, hogy manipulatív mondataink süket fülekre találnak. Ez a technika kizárólag olyan személyek esetében működik, akik utálják, ha bárki meg akarja mondani nekik, mit is csináljanak. Elsősorban lázadó gyermekek és tinédzserek esetében lehet hatásos, de beválhat mindenkinél, akinek a túlzott egója elhomályosítja ítélőképességét. Igyekezz úgy alakítani a dolgot, hogy a másik fél azt higgye, hogy az ő kezében van az irányítás, és ő hozza meg a döntéseket.

Lány veszekedik az anyukájával

A megfelelő pillanat

Nem csak a személyiség, de a tökéletes időzítés is fontos. Azonnali érzelmi reakciót kívánunk kiváltani, éppen ezért a legideálisabb egy vita hevében alkalmazni a technológiát – ha a másik fél mindenképpen nyerni akar, éppen az ellenkezőjét fogja tenni annak, amit mondunk. Ez a fordított pszichológia. Csak ne felejtsünk el odafigyelni a saját szavainkra a vita hevében. A legtöbb esetben a vita nem magáról a témáról szól, hanem az uralkodásról. Ha a másik fél folyton ellentmond, nyeregben érezheti magát, így a végtelenségig képes újra és újra lejátszani ugyanazt a vitát. Ha azonban ahelyett, hogy azt mondanád például a lakótársadnak, hogy „mosogass már el végre”, ugyanazon hangnemben mondhatod azt is, „el ne mosogass, szeretném, ha a barátaid látnák, milyen körülmények között élsz” vagy egyszerűen csak annyit „feladom, nyertél”. A legtöbben ezen a ponton ébrednek rá, hogy valami olyasmiben győztek le, ami nekik egyáltalán nem fontos, elvesztették fölérendeltségüket a témában. Jó eséllyel magukat szégyellve fogják megcsinálni mindazt, amin akár már hónapok óta folyhat a vita.

Lapozz, a cikk folytatódik!

Fotó: 123rf.com

Oldalak

  • 1
  • 2