Ezeket az embereket fokozottan veszélyezteti a koronavírus - És még az influenzaszezon is közelít

Alig könnyebbülhettek meg az asztmával élők az allergiaszezon végeztével, a koronavírus újbóli terjedésével és az influenzaszeon közeledtével újabb fenyegetéssel kell szembenézniük.

Közel félmillió érintett

Hazánkban legalább háromszázezer - egyes becslések szerint akár félmillió - asztmás beteg él, a krónikus felső légúti megbetegedésről azonban sok tévhit kering a köztudatban, és sokszor maguk, az érintettek sincsenek tisztában állapotukkal, illetve a gyógyszeres kezelés fontosságával.

„Az asztma a légutak gyulladásos betegsége, jellegzetessége a tünetek hullámzása. Mivel a jelentkező panaszokat gyakran tünetmentes időszakok követik, sokan nem ismerik fel a betegséget, ráadásul a jellemző tüneteket - zihálás, köhögés, mellkasi szorító érzés, légszomj, illetve sípoló vagy hörgő hanggal járó lélegzetvétel - könnyű betudni egy komolyabb megfázásnak vagy valamilyen allergiának. Az enyhe asztmával élők emiatt hajlamosak elhanyagolni vagy teljes mértékben elhagyni a fenntartó terápiát” – hangsúlyozza Dr. Bogos Krisztina, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet főigazgató főorvosa.

Hazánkban háromszázezer és félmillió közé tehető az asztmás betegek száma

Fokozott veszélyt jelentenek a vírusok a gyulladt légutakra

Habár az asztmások természetesen ugyanakkora eséllyel kaphatnak el vírusfertőzéseket, mint bárki más, nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy az esetükben krónikusan gyulladt felső légutak kiemelt kockázatot jelentenek, különösen akkor, ha egyébként is súlyos tünetekkel küzdenek vagy nem tartják megfelelően kontroll alatt állapotukat.

Az egyébként is érzékeny és duzzadt légutakkal „találkozó” vírusok így komolyabb megbetegedést okozhatnak: asztmás rohamokat is kiválthatnak, miközben jelentősen nő az egyéb akut légzőszervi szövődmények kialakulásának veszélye is. Nem meglepő tehát, hogy a most leginkább terjedő, delta koronavírus variáns és a szezonális influenza kapcsán is nagyobb eséllyel szorulnak kórházi kezelésre az asztmával is küzdő betegek.

„Sajnos azt tapasztaljuk, hogy a lakosság körében továbbra is információhiány van az asztma és az egyéb légúti elváltozások tünetei, kezelése, valamint a megfelelő, személyre szabott terápiák tekintetében, így fontos feladatunknak tekintjük az edukációt, különösen most, a pandémia időszakában. Mindannyiunk közös érdeke, hogy minél kevesebb beteget kelljen kórházi kezelésben részesíteni, és a hiteles tájékoztatás nagy segítséget jelent. Ennek érdekében az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet lakossági tájékoztató oldalt indít, ahová folyamatosan töltünk majd fel információs anyagokat a laikus közönség számára” – mondja Dr. Bogos Krisztina.

Cikkünk folytatódik, lapozz.

Fotó: 123rf.com

Oldalak

  • 1
  • 2