Festy: Szerintem még nem késő influencerként karriert építeni - Interjú

Hosszú hetekig mindenki arról beszélt, hogy könyvet írt Magyarország világhírű divatbloggere, Rohonczi Anita. A Hogyan legyél milliomos influencer? szerzője most exkluzív interjúban mesélt arról, milyen visszajelzéseket kapott és megbánta-e, hogy sikerének titkát kézikönyvben adta közre a nagyvilágnak.

Vallomás az influencertől

Rohonczi Antiát itthon és külföldön egyaránt a luxusmárkák nagyköveteként ismerik, akinek a szakmában garancia a neve a minőségre. A puccos szállodák, éttermek és az arcpirítóan drága holmik mellett mindig próbált a földön maradni, az a rácalmási lány, akit a nyitott és szorgalmas személyisége tudott szárnyalni vinni. Festy annyira szerette a divatot, hogy az elsők között kezdett blogot írni Magyarországon, szenvedélyből, pénzt és karriert nem remélve. Az elismerések és a lehetőségek mégis megtalálták, és amikor elsőként kapott meghívást kelet-európai bloggerként a párizsi Chanel show-ra, már ő is elhitte, hogy egy új korszak kezdődik az életében. A tipografia egyre inkább kikopott a hétköznapjaiból, helyét átvették a külföldi sajtóutak, a világmárkák divatbemutatói, megnyitók és interjúk.

Tavaly tavasszal a #filternélkül sorozatunkban mi is bemutattuk őt egy mélyinterjúban, amelyben részletesen beszélt arról, mennyi megpróbáltatással és kihívással kellett szembesülnie, hogy mára valóban megélhessen abból, amit csinál. Nem is akárhogyan.

Az utóbbi időben mindenki azt kérdezte tőle, hogy sikerült neki ezt elérni, ő pedig 2019-ben úgy döntött, hogy - megünnepelve blogjának, a Festy in Style-nak a 10 éves jubileumát -, kiad egy könyvet arról a receptről, ami neki bevált.

A könyv megosztott sikert aratott, akadtak, akik bírálták őt a téma- és/vagy a címválasztás miatt, de szép számmal voltak, akik kíváncsian várták a kötetet. Festy szándékai azonban továbbra is változatlanok, szeretné átadni a tudást, amit megszerzett, a könyvvel pedig meg akarta valójában mutatni azt a sokszor valójában felszínes világot, amiben dolgozik. Egy hónappal a bemutató után beszélgetett vele a Femcafe.hu riportere, akinek kendőzetlen őszinteséggel vallott arról, mennyire váltotta be a szerzői szerep a hozzáfűzött reményeket.

Mikor fogalmazódott meg benned, hogy könyvet írnál a sikersztoridból?

2019 évelején úgy gondoltam, hogy jó lenne egy könyvet írni a tapasztalataimból, mivel ebben az évben volt 10 éve, hogy elkezdtem a blogomat írni. Ez egy nagyszerű születésnapi projektnek adódott. Magam miatt is jó volt egy kicsit megállni a nagy rohanásban és átgondolni, hogy mi minden történt a blog kezdete óta. Szerettem volna a bennem lévő tudást is megosztani és hasznos tanácsokkal ellátni azokat, akik blogolással szeretnének foglalkozni vagy influencer marketinggel.

Részletesen írsz a családodról, gyerekkorodról, ami korábban nem volt rád jellemző. Miért érezted fontosnak, hogy ne csak egy kézikönyvet, hanem egy személyes életutat ismerjenek meg az olvasóid?

Eléggé zárkózott típus vagyok a magánéletemmel kapcsolatban annak ellenére, hogy a kirakatban élem az életemet. A blogom tematikus témájú, ami divattal, szépségápolással és utazással foglalkozik, így nem szoktam megosztani dolgokat a családomról. Ezúttal úgy gondoltam, hogy a könyvben be szeretném mutatni mélyebben az életemet és azt ami a háttérben van. Azt is szerettem volna, hogy jobban megismerjenek az emberek.

Mi volt a legnagyobb kihívás, amivel szembesültél a könyvírás során?

Lelkileg nagyon megviselt, mert tudtam, hogy egy korszak lezárult a tíz évvel. A könyv írásával együtt fel kellett dolgoznom azokat a dolgokat, amik a bloggal kapcsolatosan történtek. Rengeteg inger ér nap mint nap, amiket sokkal nagyobb dózisban kapom mint egy átlag ember. Az elmúlt három évemben több mint 50 sajtóúton vettem részt a világ minden részén. Az is tudatosult bennem, hogy már rég mindent elértem, sőt még többet is, amit tíz évvel ezelőtt csak álmodni mertem volna. Jött egy olyan kérdés is, hova tovább, mert célok nélkül egyszerűen nem tudok létezni.

Nem félsz, hogy ezzel odaadtad a Szent Grált a többieknek? Félő, hogy kitermeled magadnak a konkurenciát a tudás megosztásával…

Igazából ettől semennyire se félek, mert ez egy útmutató és utána mindenkinek magán múlik, hogy miként lesz sikeres. Úgy érzem, hogy most már át kell adnom a bennem rejlő tudást, hogy ne vesszen el és ezzel segítsek másokat, mert én is nagyon örültem volna pár évvel ezelőtt, ha valaki leírja részletesen a pályafutásának a részleteit.

Szerinted késő még belevágni az influencer karrierbe?

Szerintem sose késő valamit elkezdeni, de az is biztos, hogy most már sokkal nehezebb kitűnni a tömegből, mert az utolsó két évben rengetegen lettünk és majdnem minden fiatal lány influencer szeretne lenni.

Nagyon kemény munka áll mögötted. Sosem akartad abbahagyni?

Sose fordult meg a fejemben, hogy abbahagyjam, mert rettenetesen kitartó típus vagyok, ezt még a kézilabdázás nevelte belém. Természetesen nálam is vannak hullámvölgyek. Sokszor inkább a testem szól, hogy már nem bírom a tempót, amit a szívem diktál.

Milyen visszajelzéseket kaptál eddig a könyv kapcsán?

Azt tudom, hogy a címe megosztó és maga az influencer téma se túl pozitív jelenleg a köztudatban, ezért különböző véleményeket váltott ki az emberekből. Akik viszont olvasták, azoknak szerencsére tetszett a könyv és sokan írnak nekem nap mint nap, hogy megosszák velem az élményeiket a könyvvel kapcsolatban vagy kérdéseik fogalmazódnak meg, aminek nagyon örülök, mert egy közösségalkotó ereje is van.

Mindig tele vagy tervekkel. Mi a következő?

A blogot újra hobbiként szeretném írni és nem foglalkozni a piaccal, csak olyanról szeretnék ezután posztolni, ami jól esik és közel áll hozzám. Újra az alkotás öröméért szeretném írni és nem azért, mert kötelező. Az újabb kihívást abban látom, hogy a művészénemet előtérbe helyezzem. Kiskorom óta kamera van a kezemben, mert az anyukám fényképész és operatőr volt. Szeretnék én is fotósként tevékenykedni. A koncert fotózást imádom, mert izgalmas elkapni a pillanatokat a színpadon. Szeretem, ha dinamizmusa van egy képnek és érzéseket közvetít. Klipeket is elkezdtem forgatni zenekaroknak és szerencsére sorra jelentkeznek, ahogyan terjed szájról szájra a szakmában. Most ezek a projektek és kihívások inspirálnak a legjobban. Ebben az évben az is bevillant, hogy pont tíz éve ültem utoljára az iskolapadban a ELTE Földtudományi Doktori Iskolában és hogy újra elmélyülhetnénk a tiflocartographiai kutatásokban, mert most már sokkal érettebbnek gondolom magamat a témához. Igazából, elkezdett hiányozni a tudományos közeg.

Szerinted mikor kell vagy kell-e egyáltalán „nyugdíjba mennie” egy influencernek?

A környezetemben mostanában sok olyan influencer hagyja abba, aki az elsők között kezdte mint én és úgy érezték, hogy kiégtek benne és már nem lelik örömüket benne. Tavaly én is éreztem egy mélypontot és akkor döntöttem úgy, hogy vissza szeretném hozni a régi érzéseimet a blogolással kapcsolatban, hogy újra egy kreatív önkifejezési eszköz legyen és ne kötelező munka.

Hogyan képzeled el magad tíz év múlva?

Számomra ez egy nagyon nehéz kérdés, mert az én világomban tíz év rengeteg idő, egy év alatt is annyi minden történik. Az biztos, hogy Budapesten fogok élni, mert imádom a várost. Azt is tudom, hogy alkotói tevékenységet szeretnék végezni, mert az éltet. Jó lenne tudást is átadni és akár egyetemen tanítani.

Rohonczi Anita, vagy ahogy legtöbben ismerik, Festy, az egyik első magyar divatblogger. Mi lehet a titka, hogy már 285.000 követője van az Instagram-oldalán? Most elárulja.

Leadfotó: Femcafe.hu
Fotók: Femcafe.hu ; Festy

Oldalak

Szólj hozzá Te is!