Lifestyle

FemCoach: 4 rapid önismereti technika a sikeres munkakereséshez

Munkám során olyan területen dolgozom, ami a szemnek sokszor láthatatlan, azonban ettől még van, létezik. Olyannyira létezik, hogy valójában ebből áll minden másodpercünk, percünk, óránk, napunk, hetünk….Ez a terület önmagunk felismerése, felfedezése, megismerése, megszeretése..., vagyis önismeretünk.

FemCoach - Dr. Sinkó Erika

Minden reggel azért kelek fel és ugrok ki vidáman és energikusan az ágyból, mert mélyen hiszek abban, amit csinálok. Hiszek abban, hogy az a nézőpont, ahonnan éppen nézzük magunkat vagy a világot, igenis számít! Hiszek abban, hogy tudunk változni, és a változás sokszor rajtunk múlik. Ez a perspektíva az, ahonnan el lehet mozdulni gyakorlatilag bármerre. A határ pedig csakis tőlünk, a mi gondolkodásunktól függ.

Szakértőnk: Dr. Sinkó Erika, coach

Találd meg önmagad

Amikor pályaválasztásról, munkakeresésről, vagy pályaelhagyásról gondolkodunk, akkor önismeretünk az, ami hozzásegít minket a saját álom-állásunk megtalálásához. Egészen pontosan abban nyújt támogatást, hogy a személyiségünkhöz, tapasztalatainkhoz, értékeinkhez, motivációinkhoz... leginkább passzoló lehetőséget megtaláljuk. Önismeretünk szükséges az egyedi (adott pozícióra készült) önéletrajzunk és motivációs levelünk megírásához, a magabiztos verbális és nonverbális kommunikációnkhoz, a profi tárgyalástechnikánkhoz, vagy akár a networking-ünk sikeres működtetéséhez. Természetesen, minél több időnk van annál mélyebbre merülhetünk önmagunk megismerésében, ám ha gyorsan kell cselekedni, akkor az alábbi 4 alaplépés az, amit mindenképp hasznos átgondolni, ha szeretnénk mielőbb nagyobb önismeretre szert tenni a munkaerőpiacon!

1. lépés: Mérd fel képességeidet, készségeidet, kompetenciáidat. Ennek legegyszerűbb módja, ha összeírod, milyen pozitív és milyen fejlesztendő tulajdonságaid vannak. Legalább 15 pozitív és 3-5 fejlesztendő jellemzőt szedj össze. Ez utóbbiak esetében azokra a jellemzőidre gondolj, melyeket ideje lenne fejlesztened, mert valamiért, valamiben, valahogyan... akadályoznak téged. Gondold végig azt is, hogyan tudnád hasznosítani ezeket a tapasztalatokat és képességeket az általad megcélzott munkakörnyezetben, szerepkörökben, pozíciókban.

2. lépés: Mérd fel motivációdat, mert ez az, ami arra hajt, hogy nagyobb teljesítményt, nagyobb elköteleződést, nagyobb kedvet kapj a mindennapokhoz. Mi az, ami motivál téged nap mint nap? Mi az, amiért hajlandó vagy kiugrani az ágyból már korán reggel? Mi az, ami hajt téged a mindennapokban és az életben? Például motiválhat téged az elismerés, a társas kapcsolatok, az alkotás, a felfedezés, a szakértelem...

lány reggel kávé bögre laptop íróasztal otthon munka

3. lépés: Mérd fel eddigi szakmai tapasztalataidat és eredményeidet. Amikor munkát keresel a munkaerőpiacon, akkor a kereslet és kínálat nagy találkozása hozza el a sikert számodra. Vagyis ahhoz, hogy leendő munkáltatód megértse, hogy miben tudsz segítségére lenni, milyen gondját tudod megoldani (=kereslet) elengedhetetlenül szükséges, hogy naprakész legyél szakmai tapasztalataidból, eredményeidből (=kínálat). Amennyiben a kettő között, azaz a munkáltató által keresett gondra, félelemre megoldást tudsz adni a legjobb úton haladsz afelé, hogy befutó legyen belőled! Pályakezdőként is találhatsz ilyen példákat, ha voltál gyakorlaton, vagy nyáron vállaltál munkát.

4. lépés: Kérdezz meg másokat is, hogy látnak téged! Azaz mindaz, amit felmértél idáig gondolják át veled kapcsolatban a hozzád közel álló, téged támogató rokonok, barátok is. Ez nem csak hatékony kontrollt jelent majd, hanem az általuk adott visszajelzésből tovább mélyítheted önismeretedet!

Aki idáig eljut, az többé már nem érzi azt, hogy nehéz megírni az önéletrajzát vagy motivációs levelét, hiszen gazdag munícióval rendelkezik saját személyiségét illetően.

iroda laptop munka lány

Leadfotó: 123rf.com Fotó: Anthony Shkraba/Pexels

Oldalak

Lifestyle
Fashion&Beauty
Mióta a brit királyi család tagja, Katalin hercegnének rengeteg szabályt kell betartania – a lista pedig nemrég egy újabb kiegészítéssel bővült.
Sztárok
Nem is akármilyen alkalomból posztolta az eddig sosem látott képet, gyermekei ugyanis betöltötték a 18. életévüket.
Lifestyle
Végre valamiben első a magyar - gondolhatnánk. Csakhogy egy elég súlyos és veszélyes lista élére kerültünk fel, amire egyáltalán nem lehetünk büszkék.