Lifestyle

Van újévi fogadalmad a gyerekneveléssel kapcsolatosan? Legyen!

Ki ne ismerné a mondást: az újévi fogadalom arra való, hogy megszegjük?! Én mégsem így gondolom. Legalábbis szeretek élni minden lehetőséggel, amit mentális ugródeszkaként használhatunk a nehézségeinkkel való megküzdésben. És erre biztatom a szülőket is.

FemAnyu - kendőzetlenül az anyaságról

Azt mondják, gyereket nevelni mindenki tud. Tegye fel a kezét, akinek vannak kétségei, problémái és óriási szíve, amivel a békés megoldásokat keresi! Nektek szól a FemAnyu. A szerző: Fekete Imola, a Nekünk bevált könyv szerzője, online mentálhigiénés tanácsadó.

Nézzük, mire is jók az újévi fogadalmak az életünknek e kiemelt területén! Kezdve azzal, hogy bár gyereknevelésről beszélünk, nem elég csupán a gyerek viselkedésére fókuszálnunk. Az, hogy hogyan nevelünk gyereket épp annyira szól rólunk, a mi testi-lelki jóllétünkről vagy annak hiányáról, mint magáról a gyerekről. Ezért, ha az újévi fogadalmunkkal változást szeretnénk elérni e téren, akkor ne a tiltások felől fogalmazzuk meg a fogadalmainkat, hanem a támogatás oldaláról. Vagyis ahelyett, hogy „Többet nem kiabálok a gyerekkel”, fogadjuk meg azt, hogy „Heti háromszor egy órával előbb fekszem le aludni, hogy hosszabb legyen az éjfél előtti alvásom”. Hozzátehetjük, hogy „Ezeken a napokon előbb felkelek, hogy legyen magamra egy nyugodt órám reggel”. A napirendünk optimalizálása is kulcsfontosságú abban, hogy egyáltalán képesek legyünk kezelni az indulataink a nap folyamán.

Mire jók még a fogadalmak?

Lehetnek napok, amikor úgy érzed, hogy egyáltalán nem sikerült megvalósítanod az elhatározásodat. Ez a kudarc már-már arra sarkall, hogy hagyd az egészet a francba! Csakhogy a vélt sikertelenségünk kesernyés íze nyomot hagy mindenen. Légy nagyvonalú magadhoz! Lásd, hogy nem könnyű dologba vágtad a fejszédet, hiszen akkor nem is kellett volna fogadalmat tenned! Természetes, hogy időnként nem úgy jön össze, ahogy szeretnénk. Vigyen tovább a kérdés: „Milyen támogatásra van szükségem ahhoz, hogy újra rászánjam magam?”

Önmarcangolás helyett helyzetértékelés

Amikor úgy érezzük, elbuktunk egy helyzetben, könnyen lecsúszhatunk az önmarcangolás bugyraiba. Érdemes ilyenkor „tapadókorongokat” növesztenünk két kérdés formájában, amelyekkel megtarthatjuk magunkat. Az első kérdés: „Mi hiányzott ma ahhoz, hogy képes legyek megtartani a fogadalmam?” A második kérdés: „Hogyan tudom ezt a támogatást biztosítani magamnak másnapra?”

Kedvet kaptál egy újévi fogadalomhoz?

Gondold át, hogy mi az, ami javítana a mindennapi életeteken, a gyerekeiddel való kapcsolatodon! Mi az az egy (vagy több) valami, amire kiemelt figyelmet tudnál helyezni annak érdekében, hogy elégedettebben zárhasd majd ezt az évet? De ne is nézzünk annyira előre az ismeretlenbe, az első mérföldkövünk lehetne a január 31.! Ne feledd, ne valami ellen, hanem valami mellett köteleződj el! Tudsz-e adni napi 10 perc zavartalan figyelmet mindegyik gyerekednek külön-külön? – és elkönyvelni a pozitív hatását. Össze tudsz-e hozni legalább egy estét, ha nem is az összeset úgy, hogy egyszerre üljön le vacsorázni a család? Meg tudod-e tenni, hogy visszaszorítod a közösségi média mindennapi használatát? És még sorolhatnám, hogy milyen apró, mégis jelentős mozaikokból áll össze egy szülő testi-lelki jólléte. Neked mi a leginkább hiányzó darabkája jelenleg?

Elképesztő, hogy olyan csokik hevernek a ház különböző pontjain, amit gyerekkorunkban mi csak elvétve kaphattunk! Sorolhatnám a márkákat. Ahogy az is, hogy a gyerekek újabban csokival indítják a napot. Pedig nálunk nem volt ilyen azelőtt. Márton-napi lakoma, Mikulás, iskolai adventi hét (sulibüfé), születésnap és karácsony előtt. Nagy a kísértés, úgyhogy érthető. Ahogy az is, amivel megindokoljuk, hogy miért tegyék el későbbre.

Leadfotó: 123rf.com

Oldalak

Lifestyle
Fashion&Beauty
Néha napján mind szeretnénk ragyogó, sima és rendezett frizurát – ennek leggyorsabb módja pedig a hajvasalás. Viszont, ha nem megfelelő módszerrel, illetve túl gyakran vasaljuk hajunkat, óriási...
Home&Design
Cikkünkben mutatunk pár ötletet, hogyan varázsolhatod csodaszigetté ezt a teret tavasszal.