Félmilliárd ember süllyedt mélyszegénységbe a járvány okozta egészségügyi kiadások miatt

Több mint ötszázmillió embert hajszolt egzisztenciális kilátástalanságba a pandémia. Nemcsak az egészségügyi költségek növekedtek az elmúlt másfél évben, de az 1930-as évek óta nem látott mértékű gazdasági világválság is tömegeket csüggeszt el.

Sokaknak vált nehezebbé az élete 2020 óta

Félmilliárdnál is több ember süllyedt mélyszegénységbe az elmúlt egy évben, a koronavírus-járvány csúcsán, mert saját zsebből kellett állnia az egészségügyi kiadásait - közölte a Világbank és az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

A két szervezet közös közleménye kiemeli, hogy a járvány nem csak az egészségügyi ellátó rendszer működésében okozott zavarokat, hanem az 1930-as évek óta a legsúlyosabb gazdasági válságot is előidézte, amely miatt sokaknak még nehezebbé vált az ellátásuk finanszírozása.

"Minden kormánynak azon kell lennie, hogy azonnal helyreállítsa és felgyorsítsa erőfeszítéseit, hogy az emberek hozzáférhessenek az egészségügyi ellátáshoz, anélkül, hogy anyagi következményektől kellene tartaniuk" - fogalmazott Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója.

Juan Pablo Uribe, a Világbank egészségügyi, táplálkozási és népesedési igazgatója arra hívta fel a figyelmet: a világ kormányainak nehéz döntéseket kell meghozniuk, hogy szűkülő pénzügyi környezetben fenntartsák és növeljék az egészségügyre fordított költségvetési keretet.

(MTI)

Fotó: 123rf

Rusvai Miklós szerint karácsonyra érezhetően legyengül majd a negyedik hullám, de nem kizárt, hogy jövőre lesz egy ötödik hullám is hazánkban.

Leadfotó: 123rf

Oldalak