Újabb szankció Oroszország ellen: kizárták az ENSZ legfontosabb emberi jogi testületéből

Az orosz olaj-, szén-, nukleáris üzemanyag- és gázimportra kiterjedő teljes embargó mellett arra is felszólították az EU vezetőit, hogy zárják ki Oroszországot a G20-ak csoportjából és más multilaterális szervezetekből. Az ENSZ már lépett is az ügyben.

Felfüggesztették Oroszország tagságát

Az Európai Parlament csütörtökön nagy többséggel elfogadott állásfoglalásában a képviselők szankciókat követeltek Oroszország ellen, köztük teljes embargó bevezetését az orosz olaj-, szén-, nukleáris üzemanyag- és gázimportra vonatkozóan. Emellett felszólították az EU vezetőit, hogy zárják ki Oroszországot a G20-ak csoportjából és más multilaterális szervezetekből, például az ENSZ Emberi Jogi Tanácsából, az Interpolból, a Kereskedelmi Világszervezetből, az UNESCO-ból. „Ez fontos üzenetet küld majd Oroszország számára arról, hogy a nemzetközi közösség nem fog visszatérni az agresszor állammal folytatott korábbi együttműködéshez” – fogalmazott az állásfoglalás.

A 193 tagú ENSZ-közgyűlés csütörtökön szavazott arról, hogy az Egyesült Államok korábbi javaslatára felfüggesszék-e Oroszország tagságát a genfi ​​székhelyű ENSZ Emberi Jogi Tanácsában az emberi jogok súlyos és szisztematikus megsértése miatt. A 444.hu arról ír, hogy a világszervezet New York-i Közgyűlése megszavazta Oroszország kizárását az említett testületből az orosz csapatok háborús bűncselekményeiről felmerült gyanú miatt.

A szavazás előtt felszólalva Szerhij Kiszlicja, Ukrajna ENSZ-nagykövete „szörnyűséges bűncselekményekkel” vádolta Oroszországot, felemlegetve a polgári lakosság ellen elkövetett bucsai gyilkosságokat. Gennagyij Kuzmin, Oroszország képviselője elítélte a közgyűlés döntését, és ehhez Észak-Korea és Szíria is csatlakoztak.

A javaslatot az ENSZ 93 tagállama támogatta 24 ellenében, 58 tartózkodás mellett. A szavazáson Magyarország is igennel voksolt. Oroszország hároméves ciklusának második évét töltötte a 47 tagú Emberi Jogi Tanácsban, amely rendszeresen napirendjére tűzi a legsúlyosabb válságokat és ennek keretében vizsgálja az adott országban elkövetett súlyos emberi jogi jogsértéseket.

Eddig több mint 4,2 millióan döntöttek úgy, hogy elhagyják Ukrajnát, most azonban egyre többen döntenek úgy, hogy a háború ellenére inkább hazatérnek. Megszólaltak az ügyben az érintettek is, akik magyarázatot adtak arra, miért mennek inkább haza.

Leadfotó: 123rf

Oldalak