Feleségének panaszkodott szeretőjéről Einstein

Mi jut eszedbe Albert Einsteinről? A relativitás elmélete? Vagy a híres fénykép, amelyen a szórakozott professzor nyelvet ölt? És az megfordul a fejedben a neve hallatán, hogy rengeteg szeretője volt, és két feleséget is "elfogyasztott". Bizony, az öreg nagy nőcsábász volt, és mivel épp ma lenne 136 éves, megosztunk pár kevésbé közismert tényt Einsteinről.

Nőfaló

Albert Einstein magánéleti titkaira kilenc évvel ezelőtt, 2006-ban derült fény, amikor a Héber Egyetem jóváhagyása után nyilvánosságra hozták magánlevelezését. A levélköteg egyébként a fizikus mostohalányának, Margot-nak a hagyatékából származik, és olyan részletek derültek ki belőle, mint például, hogy Einstennek egy nála tizenöt évvel fiatalabb nővel volt viszonya.

Iszony vagy viszony?

Einsteinnek két felesége volt, első nejét, Milevát 1903-ban vette feleségül, 16 évig voltak házasok. Második feleségének, Elzának 1919-ben fogadott örök hűséget, vagy inkább örök barátságot: a professzor második válása után is Elzával beszélte meg nőügyeit.

"Mrs. M. (azaz Mrs. Michanowsky - a szerk.) egészen Angliáig követett, és már annyira nyomul rám, hogy azt már képtelen vagyok kezelni." - panaszkodott Elzának Albert az egyik 1931-ben íródott levelében.

Ethel Michanowsky tizenöt évvel volt fiatalabb a tudósnál és Einstein mostohalányának, Margot-nak a barátnője volt. A hölgy a húszas évek végétől a harmincas évek elejéig járt Einsteinnel, és szakításuk után egészen Angliáig üldözte szerelmével a tudóst.

Fotó: en.wikipedia.org

Oldalak

  • 1
  • 2