Magyar népi motívumok divatosan: A nő, aki újraalkotta a hagyományokat

A Femcafe.hu Inspiráló Nők Díj jelöltjével, Farkas-Széki Judittal beszélgettünk, aki A leginspirálóbb fiatal tehetség kategória díjának egyik várományosa 2019-ben.

Inspiráló Nők Díj

A Femcafe.hu már korábban is kereste azokat az ösztönző női példaképeket, akik munkássága, teljesítménye például szolgálhat mindenki számára. Idén 7 kategóriában keressük a leginspirálóbb nőket olvasóink segítségével. A kategóriák 3-3 jelöltjét neves személyekből álló jelölőbizottság állította össze, olvasóink pedig online adhatják le szavazataikat a számukra legszimpatikusabb jelöltekre.

Díjátadó gála: 2019. március 21-én, a gyönyörű Várkert Bazárban derül ki, kik lesznek az év leginspirálóbb női. Még több információért kattints ide!

Ismerd meg a jelölteket! - Farkas-Széki Judit

A Leginspirálóbb fiatal tehetség kategóriájában idén is három nagyszerű nőt jelölt a bizottság, közöttük a 27 éves Farkas-Széki Juditot, aki ipari termék- és formatervező mérnökként végzett, jelenleg pedig kékfestőként tevékenykedik. A tehetséges tervezőnő 2016-ban alapította családjával az Örökkék márkát, mellyel az volt a célja, hogy a hagyományos kékfestő eljárással olyan mai, mindennap viselhető ruhadarabokat készítsen, ami által ez a csodálatos eljárás és mintakincs (mely azóta felkerült az UNESCO szellemi kulturális örökség listájára) visszakerüljön a vérkeringésbe.

Milyen érzés volt amikor megtudtad, hogy az év egyik leginspirálóbb fiatal tehetségének jelöltek?

Érdekes volt, mert épp az autópályán lefelé vezettünk Bácsalmásra az egyik kékfestőhöz, akivel együtt dolgozunk. Nagyon meglepődtem, mert tényleg a semmiből jött. A mai napig azon gondolkozom, hogy ki gondolt rám egyáltalán. Kifejezetten jól esett, ez az első díj, amire jelöltek. Nagyon megtisztelő.

Mikor kezdtél el a kékfestés iránt érdeklődni? Mi az, ami megfogott benne?

Több évvel ezelőtt, tehát még kisebb voltam, talán 12-13 éves. Sétáltunk Szentendrén édesanyámmal. Ott egyébként a Kovácséknak, az egyik legrégebbi kékfestő dinasztiának van boltja, és mindig azt nézegettük, hogy annyira szépek ezek a ruhák, csak mindig ebből a vászonból készülnek, és ez számunkra annyira nem felhasználói darab, mindig gyűrődik, vasalni kell, a mosása sem annyira egyszerű. És mindig ezen gondolkoztunk, ennek már több, mint 10 éve. Késöbb Törökszországban, Izmirben töltöttem egy szemesztert dizájn karon, és rengeteget festettünk. Ott előkerültek töröktől japánig mindenféle technikák, ez már elültetett egy magot a fejemben. Ezután hazajöttem, lediplomáztam és rögtön lett egy állásom grafikusként, ahol másfél-két évet dolgoztam. Aztán megszűnt ez az állás, édesanyám pedig nagyon unta az akkori munkáját. Így összeraktuk a kettőt, ő kommunikációban, médiában van otthon, én kreatív vagyok bármit előállítok, és így született meg igazából ez a több, mint 10 éves ötlet. Rögtön el is kezdtük kutatni, hogy hol vannak még Magyarországon működő kékfestők, rögtön Bácsalmáson egyébként Bakos Zoltán volt az, aki elsőként azt mondta hogy persze, nézzük meg. Ugyan ez egy másféle anyag, mint amit szoktak festeni, de megnézzük mi lesz és maximum rossz lesz. Legalább abból is tanulunk.

Elsőre jött a siker, vagy nagyon meg kellett érte küzdenetek?

Ez egy vicces sztori. Lementünk Bácsalmásra Zolihoz, vittünk neki négyféle anyagot. Kétféle pólóalapanyagot és kétféle pulóveresebbet, vastagabbat, mindegyikből 2-3 métert. Ez is volt a probléma, hogy a legtöbb kékfestő géppel fest, ami azt jelenti hogy minimum 1 kilométernyi anyagot megkéne festeni. Tesztnek azonban ez rengeteg, és ő volt az aki azt mondta, hogy persze megfest nekünk akár 30 centiméternyi anyagot is neki mindegy, csak nézzük meg. Úgyhogy körülbelül 8 méternyi anyagot festettünk meg, amiből nagyjából 6 felsőt hoztunk ki, ez volt az első szériánk. Az első festés után Zoli felhívott minket telefonon, hogy szerinte ez borzalmas. Akkor leutaztunk Bácsalmásra immáron másodjára. Kiterítette az anyagokat, mi pedig hüledeztünk, hogy ez fantasztikusan néz ki. Ugyan valóban világosabbak, mint a klasszikus kékfestő vásznak amikhez hozzá van szokva, de nekünk ez nem volt probléma, hiszen eleve egy úttörő dolgot csináltunk.

Művészet szempontjából fontos az inspiráció. Te miből merítesz ihletet, mi az, ami nagy hatással van rád?

Bármi. Nyitott szemmel járni. Ha konkretizálni próbálnám, én nagyon szeretem a minimalizmust egyébként, de a népművészetet is, legyen az bármilyen kúltúráé. Bármilyen kézműves dolgok, például hogy hogyan oldottak meg egy olyan korban, amikor még nem voltak olyan fejlett technikák mint most a jelenben, ezeket a díszítéseket. Milyen technikákat használtak. Hihetetlen dolgokra lehet találni keresések során. Az interneten beütöm angolul, hogy a például kínaiak hogyan nyomtattak könyvet az 5. században. Az ázsiak fantasztikusak textil dizájnban, rengeteg dolgot lehet tőlük tanulni. Ugyanakkor a nyugati történelmi kosztümöket is szeretem, legyen az középkori vagy akár még korábbi is. Ott például az anyagfelhasználás az érdekes, a magyar népművészetben is.

Mit tartasz a legnagyobb kihívásnak ebben a szakmában?

Emberekkel megismertetni, hogy a kékfestő nem csak egy vászon, például a nagymamájuk terítője vagy éppen kendője volt. Sokan ezt nehezen veszik elsőkörben, vannak akik meg- megállnak a standunk előtt, és ámuldoznak, hogy végre valaki csinál valami modernet ebből az egészből, ami kifejezetten jól esik. Végre valaki érti ezt elsőre, hogy mi ez és miért. Rengeteg embernek magyarázzuk el, hogy mi ez a kékfestés, honnan jött, milyen régi technika. A mi dolgaink is ugyan ezzel a technikával készülnek, annyi a különbség, hogy rugalmas pamut anyagokra dolgozunk, nem vászonra. Persze mindig vannak, akik azt állítják, hogy a kékfestő az vászon, és sötét. De rengetegen vannak, akik értik mit csinálunk.

Szerinted te mitől vagy inspiráló?

Rengeten mondják hogy annyira jó, hogy van egy története minden darabnak. Mi mondunk egyéb háttérinformációt, hogy ezt a mintát például a Pápai Múzeumban úgy kellett kikérni a vitrinből.

SZAVAZZ JUDITRA ITT!

A jelöltek közül az olvasók az online szavazás segítségével dönthetik el, ki kapja a díjat, amelyet a március 21-i Femcafe Inspiráló Nők Estje gálán, a Várkert Bazárban hirdetünk ki.

Leafotó: Farkas-Széki Judit

Oldalak

Szólj hozzá Te is!