Lifestyle

Falánk kutya? Mihez kezdj "éhenkórász" kedvenceddel?

A legtöbb kutya szereti a hasát, ez tény. Mint ahogy az is, hogy sosem mond nemet egy-két finom falatra, és hiába falta be a tálja teljes tartalmát, még akkor is marad hely egy kis nasinak. De vajon mit jelenthet az, ha a kutyád állandóan csak enne, és úgy tűnik, mintha folyamatosan éhes lenne? Vigyázz, mert előfordulhat, hogy kedvenced az orrodnál fogva vezet!

Valóban éhes?

Sok gazdi automatikusan a tápos vagy a jutalomfalatos zacskó után nyúl, amint kedvence előadja a “mindjárt éhen halok” világszámot, anélkül, hogy végiggondolná, vajon az állat tényleg éhes lehet-e.

Persze előfordulhat, hogy ez a helyzet, ha például nem megfelelő eleséget kap. Amennyiben ugyanis nem ügyelsz rá, hogy kedvencedet a Petgurunál kapható N&D tápokkal vagy más, hasonlóan jó minőségű, teljes értékű eledellel etesd, akkor lehet, hogy az állat tényleg éhes.

A silány minőségű tápok ugyanis javarészt üres kalóriákból állnak, vagyis evés után hamar okoznak újbóli éhségérzetet. Ezt nagyjából úgy kell elképzelni, mintha te egész nap tésztát meg chipset ennél. Lehet, hogy tetemes mennyiségű ételt fogyasztasz el, de hamar éhes leszel tőlük.

Első körben tehát érdemes megvizsgálni a táp összetételét, és ha kell, akkor váltani egy jobb alternatívára. Olyan eleséget válassz, ami tartalmaz jó minőségű állati fehérjéket, gyümölcsöket, zöldségeket, vitaminokat, ásványi anyagokat egyaránt. Emellett tartsd be a gyártó által ajánlott adagolást, a kutya testsúlyához igazítva.

Ha kedvenced egy jó minőségű eledelből megfelelő mennyiséget kap, akkor az etetések közt kizárt, hogy tényleg éhes lenne.

Az étel, mint a törődés jele

Sajnos a gazdi is hibás lehet abban, ha kutyája állandóan ételért kuncsorog. Ha ugyanis azzal fejezed ki a szeretetedet, hogy minden alkalommal megkínálod valami finomsággal, amikor csak aranyosan néz rád, azzal kialakítasz egy meglehetősen rossz szokást.

Kutyádnak ugyanis bőven van sütnivalója, és hamar rájön arra, hogy ha fel akarja hívni magára a figyelmedet, akkor csak annyit kell tennie, hogy nagy szemekkel néz és felugrál, ettől máris érkezik a csemege. Ez akár odáig is fajulhat, hogy nem fogsz tudni tőle nyugodtan enni, mert amint ételt lát nálad, azonnal ott terem.

Az eleséget tehát ne a szereted vagy a gondoskodás kifejezésére használd! Erre tökéletes a közös játék, a séta, vagy az új dolgok tanítása. Ezek ráadásul a köztetek lévő kapcsolatot is erősítik.

Etetési rend

A kutyák szeretik a jól megszokott napi rutint, így érdemes kialakítani egy etetési rendet, amihez aztán tartod is magad. Vagyis minden nap nagyjából azonos időben adj enni a kutyának.

Az állat idővel megtanulja, hogy mikor jön el az étkezések ideje, így nem fog két etetés között kunyerálni, hiszen tudni fogja, hogy hamarosan úgyis kap majd enni. Az időpontokat úgy határozd meg, hogy akkor is tudd tartani magad hozzájuk, ha például nem fix munkarendben dolgozol, nehogy összezavard az állatot.

Oldalak

Lifestyle
Sztárok
Ahogyan a legtöbb rajongó már tudja, Tóth Andival teljessé vált az X-Faktor mentori csapata. Ütős énekeseket sikerült összeszednie az RTL-nek.
Egészség
Továbbra is velünk marad az áprilisra jellemző kacifántos időjárás. Az orvosmeteorológiai olyan dolgokat jósol, ami erős fejfájást is okozhat szerdán.
Sztárok
Lezárult a szexuális zaklatással vádolt Kevin Spacey pere, de menet közben rettenetes titkokra derült fény, amik megmagyarázhatnak néhány dolgot a színész viselkedésével kapcsolatban.