Lifestyle

Szívszorító vallomások a vég kapujában: ezt az 5 dolgot bánja meg a legtöbb haldokló

A vég küszöbéhez érkezve az emberek többsége egyfajta mérleget, számvetést készít az életéről. Ilyenkor óhatatlanul felidézi életének azon mozzanatait, tetteit, döntéseit, melyek nem töltik el büszkeséggel.

A végső számvetés ideje

A születés és a halál egyaránt óriási traumát jelent az ember számára. Amikor világra jövünk, a folyamatos alkalmazkodás, a megismerés, a tanulás folyamata jelent nehézséget, ám amikor a halál küszöbéhez érkezünk, az elengedés, a dolgokkal való megbékélés kihívása nehezedik ránk ólómsúlyú teherként. Senki sem akar meghalni, legbelül mindenkiben makacsul munkálkodik az életösztön, de ha már egyszer ez az élet rendje, szeretnénk úgy átkelni a túloldalra, hogy először letesszük azokat a lelki terheket, melyeket éveken, adott esetben évtizedeken át cipeltünk. Bronnie Ware ápoló közvetlen közelről tapasztalta, milyen hatalmas érzelmi megpróbáltatást jelent a haldoklók számára, hogy leltározzák azokat a tetteiket, melyeket később megbántak, és hogy mások elé tárják szívszorító titkaikat. Ware - aki Életkönyv címmel könyvet is írt a haldoklók utolsó, megrázó gondolatairól - elárulta, milyen korábbi hibáikat, mulasztásaikat, vétkeiket bánják meg a legtöbben, amikor az utolsó óráikhoz érkeznek.

Az 5 leggyakoribb, ilyen esetekben elhangzó mondat az ápoló szerint a következő: 1. Bár lett volna bátorságom önmagamhoz hű életet élni, nem pedig azt, amit mások elvárnak tőlem! 2. Bárcsak valóra váltottam volna az álmaimat!
Kattints a további képekért!

Pedig Dobronay László a legkevésbé sem akarja, hogy hősként tiszteljék. Csak újra és újra a külvilág elé tár egy egyszerre tragikus és felemelő, de igaz történetet, melynek ő volt a főszereplője 30 esztendővel ezelőtt.

Leadfotó: 123rf

Oldalak

Lifestyle
Lifestyle
Az Egyesült Államokban a pszichiáterek újabban a Zuranolone nevű tablettát írják fel azoknak az édesanyáknak, akik a szülés utáni depresszió tüneteit produkálják.
Lifestyle
Mindenki kíváncsi a boldog, tartós házasság receptjére. Nos, a Los Angeles-i párterapeuta, Lori Gottlieb szerint az első hozzávaló a megfelelő életkor.
Lifestyle
Két szakértő mixológus mérlegelte azokat a koktélokat, amelyeket érdemes elkerülnöd, ha hétvégén a nyakadba veszed a várost.