Ezekre figyelj oda, ha télen is jársz futni

A futás igen közkedvelt mozgásforma, ám nem kimondottan téli sport. Ennek ellenére nem igaz, hogy ilyenkor le kell mondanunk a megszokott rutinunkról, csupán több mindenre kell odafigyelnünk. Lássuk, melyek azok a dolgok, amikre ügyelnünk kell!

Öltözzünk melegen!

Természetesen a legnagyobb ellenségünk a hideg. Bármilyen egészséges is a mozgás, ha nem védekezünk az időjárás viszontakságai ellen, többet árt, mint használ. Figyeljünk oda a megfelelő sportruházat kiválasztására. Mindenképpen vegyünk a szokásos szabadidő ruhánk alá valamilyen bélelt nadrágot, vagy harisnyát. Hordjunk sapkát vagy fülvédőt, kesztyűt, és magas nyakú pulóvert. Kabátban nehéz futni, így inkább több vékony réteget húzzunk magunkra, és arra csak egy vékonyabb dzsekit.

Nem mindegy, hogyan

Tetszik az oldal?
Nyomj itt egy nagy
Tetszik-et és gyere
máskor is!
Télen ne fussunk gyorsan, nehogy túlságosan leizzadjunk, és megfázzunk. Helyette inkább arra törekedjünk, hogy minél tovább bírjuk tartani a tempót. Egyenletesen kocogjunk, és lehetőleg a orron át lélegezzünk.

Bemelegítés és nyújtás

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy mennyire fontos a megfelelő bemelegítés a futás előtt, és a végén a nyújtás. Izmainknak szüksége van a ráhangolódásra, és a levezetésre, nehogy sérüljenek. Télen végezzük ezeket otthon, és kizárólag a futás ideje alatt tartózkodjunk a szabadban.

Megfelelő cipő

Fontos, hogy a cipőnk kényelmes és meleg legyen, emellett, hogy havas, csúszós talajon is biztonságosan lehessen benne futni. Válasszunk olyat, amiben stabilan közlekedhetünk és aminek megfelelő a tapadása.

Fotók: eyecandypopper.com, afitnessprincess.com, runningmagazine.ca

Oldalak

Szólj hozzá Te is!