Extrémek és különlegesek - Így tarts otthon hüllőket

Egyre nagyobb népszerűségnek örvend az otthoni hüllőtartás. Extrém, különleges, ugyanakkor rengeteg hozzáértést és odafigyelést igényel. Lássuk, melyek a legfontosabb tényezők, amelyekkel minden hüllőtartónak tisztában kell lennie!

Biztosan akarjuk-e?
Egy csúszómászót házi kedvencként tartani, korántsem olyan, mint egy kutyát, macskát, vagy rágcsálót. A hüllőket nem lehet úgy babusgatni, nem olyan közvetlen velük a gazdi kapcsolata, és gyakorlatilag csak nézni lehet őket. Viszont nagy előnyük, hogy nem kell őket sétáltatni, és viszonylag kevés foglalkozást igényelnek, így olyan embereknek is tökéletes háziállatok, akiknek kevés szabadidejük van, vagy sokat vannak távol otthonuktól. Ha úgy döntünk, szeretnénk ilyen típusú állatot, gondoljuk át alaposan! Bizonyos fajok akár 20 évig is elélhetnek, például a kígyók közül, így nem egy rövidtávra szóló döntést kell meghoznunk.

Mit válasszunk?
Széles skálája létezik a hüllőknek, ám az otthon tarthatóak száma jelentősen kevesebb. A mérges, halálos csípésű, marású állatokat, valamint a veszélyeztetett fajokat tilos háziállatként tartani! Leggyakrabban teknősféléket választanak, valamint gekkókat, agámákat, kaméleonokat, leguánokat. Egyre népszerűbbek azonban a sikló- és kígyófajok is. Fontos figyelembe venni a táplálkozásukat. Ha nem lennénk képesek például élő, cuki állatkákat adni a ragadozóknak, inkább növényevő állatot vegyünk.

Milyen legyen a terrárium?
Nézzünk utána szakkönyvekben, illetve az interneten, hogy milyen típusú terráriumra lenne szüksége az általunk kiválasztott hüllőnek. Minél alaposabb kutatást végezzünk, hiszen sok szempontot kell figyelembe vennünk: hőmérséklet, páratartalom, ásványi anyag- és vitaminpótlás, mozgásigény szerinti helykialakítás, stb. Minél inkább jól érzi majd magát az állat, annál tovább lehet velünk.

Oldalak

Szólj hozzá Te is!