Ez Európa legszennyezettebb folyója, Magyarországot is érinti

Hetvenkét folyó vizét vizsgálták meg.

Tele vannak antibiotikummal

A napokban egy Helsinkiben rendezett konferencián ismertettek, melyek a világ legszennyezettebb folyói - írja a TheGuardian. A kutatásokhoz hetvenkét ország folyóiból vettek mintákat, volt, ahol az antibiotikum-szennyezés az egészségügyi határérték 300-szorosa, és a minták kétharmadában egy, vagy több általánosan használt antibiotikumot mutattak ki. A legmagasabb szennyezettséget Bangladesben, Kenyában, Ghánában, Pakisztánban és Nigériában tapasztalták, Európán belül pedig Ausztriában találták a legnagyobb antibiotikum-koncentrációt.

A kék Duna múlté?

A kutatás szerint Európában a Duna a legszennyezettebb folyó, és akárcsak a többi helyszínen itt is a gyógyszerek koncentrációja - amelyeket emberek vagy lábasjószágok kezelésére használnak - meghaladta az előírt határértéket. Ezt a meghatározott értéket egy antimikrobiális rezisztencia ( a kórokozók ellenálló képesége, hogy nem reagálnak a gyógyszeres kezelésre ) ellen küzdő, több mint száz biotechnológiai és gyógyszeripari vállalatból álló csoport állított fel.

Új generációs gyógyszerek

A szakemberek szerint a folyók antibiotikumos szennyezettsége nemcsak a természetre veszélyes, hanem feltehetőleg az antimikrobiális rezisztencia problémájához is nagymértékben hozzájárul. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) korábban már figyelmeztetett, hogy a világban kifogyóban vannak a hatékony antibiotikumok, és sürgősen fejlesszék ki a gyógyszerek új generációját.

Sokszor olvashatunk gyönyörű tavakról és vízesésekről, de meseszép folyókról már kevesebbszer.

Leadfotó: 123rf

Oldalak

Szólj hozzá Te is!