Figyelmeztetést adtak ki - így éri el az országot az Etna kitörése

A következő napokban Magyarországon is megérezhetjük az Etna kitörésének következményeit. Tudd meg, miért adtak ki figyelmeztetést hazánkra.

Megérezzük mi is a következményeket

Nemrég beszámoltunk róla, hogy hatalmas erővel tört ki újra az Etna, a környező területeket azonnal evakuálni kellett, ezen kívül Szícilia repterét is lezárták. Már akkor is érezhető és mérhető kötvetkezményei voltak a tűzhányónak, ám a következő napokban újabb ezzel összefüggő jelenségre figyelhetünk fel, ezzel szemben pedig jobb, ha alaposan védekezünk.

20 kilotonna kén-dioxidot pumpált Európába az Etna. A szél egészen hazánkig szállítja a kénfelhőt.

Nem elég, hogy 14 millió tonna szaharai por "kering" Európa és Észak-Afrika felett, a február 23-ai kitörése során az Etna nem kevesebb, mint 20 kilotonna (kb. 20 ezer tonnának megfelelő) kén-dioxidot juttatott a légkörbe. A kén-dioxid több, mint 10 km magasra emelkedett, ahol a sztratoszférikus szél először északnyugat felé (Szardínia irányába) szállította, majd ismét kelet felé (Közép-Európa irányába) terítette.

Ezen kén-dioxid-kibocsátás mostanra már "csak" a felső légkörben okoz változásokat, a továbbiakban a talajra nem lesz hatással - írta az olasz Inmeteo.net.

Leadfotó: pexels.com

Oldalak

Szólj hozzá Te is!