Hiába a harmadik hullám, ebben az országban már enyhítenek

Nálunk egyre nagyobb a félelem a harmadik hullámtól, a miniszterelnök szerint soha nem volt még annyira súlyos és nehéz a helyzet, mint ami a következő két hétben vár ránk. Más országban azonban hiába a mutánsok, lejjebb adnak a védekezésből.

Csökkentették a brit járványkészültségi szintet

Egy szinttel alacsonyabbra csökkentette az eddigi legmagasabb, ötös fokozatról a koronavírus-járvány intenzitását jelző készültséget csütörtökön a brit kormány. Az intézkedést Chris Whitty angol, Michael McBride észak-írországi, Gregor Smith skóciai és Frank Atherton walesi tisztifőorvos, valamint Stephen Powis professzor, a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) angliai orvosigazgatója javasolta. A brit egészségügyi minisztérium által ismertetett közös közleményükben hangsúlyozták: az egészségügyi szolgálatokra az Egyesült Királyság mind a négy nemzetében továbbra is jelentős nyomás nehezedik, mivel még mindig sok pácienst kezelnek a kórházakban a koronavírus-fertőzés okozta Covid-19 betegséggel.

A közlemény szerint azonban a lakosság erőfeszítéseinek köszönhetően a járványügyi mutatók most már következetesen javulnak, és elenyészett annak a kockázata, hogy a koronavírus-járvány maga alá gyűri az egészségügyi ellátórendszert.
A tavaly májusban bevezetett ötfokozatú brit járványriasztási rendszer legalacsonyabb, zöld fokozata azt jelzi, hogy a Covid-19 betegséget okozó új típusú koronavírus nincs már jelen az Egyesült Királyságban.
A skála legmagasabb, ötödik riasztási szintje ugyanakkor olyan kritikus helyzetet jelez, amelyben érdemi kockázattá válhat, hogy az egészségügyi ellátórendszer nem tud megbirkózni a járvánnyal.
Ez a szint január 4. óta volt érvényben. Aznap a brit kormány általános zárlatot is elrendelt, miután a nem sokkal korábban azonosított brit koronavírus-variáns - amely addig elsősorban Délkelet-Angliában és Londonban volt jelen - gyors ütemben terjedni kezdett az egész országban.

További információk a brit lazításról!

Oldalak

  • 1
  • 2

Szólj hozzá Te is!