Lifestyle

Ennyi téli napra elegendő gáz van a magyar tárolókban

A pontos adatot Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter közölte a keddi Kormányinfón.

Felgyorsult a földgáz betárolása

Jól állnak a magyarországi gáztárolók - jelentette ki Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a keddi Kormányinfón. A politikus hozzátette: jelenleg3,8 milliárd köbmétert tárolunk, ami 76 téli napra elég az ipari és a lakossági felhasználásra vonatkozóan, de ha csupán a lakossági felhasználást nézzük, akkor több mint fél évre is elegendő lenne - írja a Telex.hu.

Az elmúlt hetekben a szokottnál egyébként jóval gyorsabb ütemű volt a földgáz betárolása Magyarországon. Július eleje és augusztus közepe között átlagban több mint 23 millió köbméter gáz került a magyar gáztárolókba, összesen tehát hozzávetőleg 1,8 milliárd köbméter gyűlt össze ebben az időszakban, ami kifejezetten soknak számít. Összehasonlításképpen: az elmúlt 10 esztendőben csupán 2017-ben és 2019-ben volt ennél is gyorsabb ütemű a betárolás, de olyan is volt, amikor feleennyi gáz sem gyűlt össze a nyári hónapok során.

Június eleje óta látványosan megnövekedett a magyarországi tárolók töltöttsége, de többéves összevetésben a jelenlegi töltöttség mégsem számít kiugrónak. Augusztus közepén 58 százalék körül mozgott, ami egyébként nagyjából megfelel a sokévi átlagnak. 2022-ben a betárolás eléggé későn vette kezdetét, tavasz közepére pedig rendkívül alacsony szintre süllyedtek a tartalékok - írja a g7.hu.

Fotó: 123rf

Lapozz, cikkünk folytatódik!

Oldalak

Lifestyle
Fashion&Beauty
A Y2K divat, más néven a "Z generációs" divat az utóbbi években egyre népszerűbb lett.
Utazás
Közepes, 5,3-as erősségű földrengés volt kedden este Románia nyugati részén, a magyar határ melletti Arad megyében - közölte kedden este a román Országos Földtani Intézet (INFP).
Sztárok
Vecsei H. Miklós a Sunday Brunch c. műsor vendége volt, ahol többek között a Vígszínház és Eszenyi Enikő botrányáról is beszélt, valamint elmondta véleményét az intézmény jelenlegi vezetőjéről,...