Most léptettek elő? Erre mindenképpen figyelned kell

Visszatérő coaching téma a beosztottként dolgozó kolléga kinevezése a csoport vezetésére. Hogy látja a helyzetet az új vezető, és hogy látják a munkatársak? Hogyan kezelhető ez az új helyzet? Mire kell figyelni? Szakértőnk, Őri Júlia cikkét olvashatjátok.

A frissen kinevezett vezető szemszögéből

A frissen kinevezett vezető egyrészt örül a munkája elismerésének, maga mögött érzi a vezetőség támogatását. Tudja, hogy még jobban kell teljesítenie, bizonyítani akar, hogy az elért szakmai érdemei alapján választották ki a vezetői feladatra. Ám jó esetben azzal is tisztában van, hogy egy vezetőnek más jellegű feladatai is vannak, mint a csapat szakmai irányítása, támogatása. Felelős a csapatban dolgozó kollégákért, azok szakmai fejlődéséért, az egész csapat teljesítéséért, a megfelelő munka környezet biztosításáért. Sokszor azért is szorong, hogyan fogadják a munkatársak a kinevezését, akikkel eddig nem volt alá-fölérendeltségi viszonyban. Vajon támogatni fogják, vagy el sem ismerik vezetőnek?

Hogyan látják az új helyzetet a munkatársak?

A csoportban dolgozó kollégák helyzete sem könnyű. Kineveztek közülük egy kollégát, nem tudják, vezetőként hogy fog viselkedni. Megváltozik a magatartása, utasít, vagy törekedni fog a csapat szellem erősítésére és mindenkit a teljesítménye alapján értékel, nem pedig az addig kialakult emberi kapcsolatai alapján. Tud-e tárgyilagos lenni kényes helyzetekben, vagy szubjektívan fogja értékelni az egyéni teljesítményeket? Lesznek kedvencei, akiket akár érdemtelenül előnyben részesít? Mindenki szorong, nem érzi magát biztonságban. Tudják, hogy a helyzet alapjában változott meg. Új kommunikációs-és munkaszabályokat kell kijelölni és világosan kommunikálni.

Lapozz, a cikk folytatódik a következő oldalon!

Fotó: 123rf.com

Oldalak