Lifestyle

Most már biztos: ebben az országban betiltják az e-cigaretták használatát

Betiltják Új-Zélandon az eldobható e-cigaretták (vape) használatát, és megemelik a kiskorúaknak árusítókra kiszabható pénzbüntetés összegét.

A szülőket és a tanárokat is aggodalommal tölti el

A lépés egy hónappal azután történt, hogy a kormány hatályon kívül helyezte az előző kabinet alkotta egyedülálló törvényt, amely megtiltotta volna a 2009. január 1-je után születetteknek, hogy dohánytermékeket vásároljanak, szabályozta volna a dohánytermékek nikotintartalmát, és több mint 90 százalékkal csökkentette volna a dohányértékesítő helyek számát - írja az MTI.

"Bár az elektromos cigaretta (vape) használata hozzájárult a dohányzás jelentős mértékű csökkenéséhez, az e-cigaretta használatának rohamos növekedése az ifjúság körében aggodalommal tölti el a szülőket, a tanárokat és az egészségügyi szakembereket" - mondta a miniszter.

Az új törvénytervezet értelmében 100 ezer új-zélandi dollár (közel 22 millió forint) értékű pénzbüntetéssel sújthatják azokat a kiskereskedőket, akik 18 éven aluliaknak adnak el e-cigarettát.

Emellett más szabályozások bevezetésével azt is megakadályoznák, hogy az e-cigaretták dobozára olyan képeket, illetve "csalogató elnevezést" helyezzenek, amelyekkel a termékek megvásárlására ösztönöznék a fiatalokat.

Egy ideig mindenki abba a tévképzetbe ringatta magát, hogy teljesen ingyenes lesz a jogosítványszerzés a magyar középiskolások számára. Nos, mint kiderült, a valóság ennél azért némileg árnyaltabb.

Leadfotó: 123rf

Oldalak

Video Visszatérés a munkába kisgyerek mellől - tippek a szakértőtől
Lifestyle
Sztárok
Richard Gere meglehetősen későn vált édesapává: a világhírű színész 50 esztendős is elmúlt, amikor megszületett első gyermeke, Homer. A sztárcsemetére a filmcsillag minden rajongója kisfiúként...
Lifestyle
Két lehangoló vereség után a magyar válogatott - a 24 éves Csoboth Kevin góljával - legyűrte Skóciát, de vajon az utolsó csoportmérkőzésen aratott diadal valóban elegendő lesz a továbbjutáshoz?
Utazás
A 2024 MK nevű kisbolygó 295 ezer kilométerre közelíti majd meg a bolygónkat, vagyis a Föld-Hold távolságon belülre fog kerülni.