Egy misztikus vallás: a vudu

A vudu vallást, igen sok rejtély övezi. Oly annyira, hogy napjainkig sem sikerült teljes mértékben kiismerni. A vudu közkedvelt témájává vált különféle horror filmeknek, azonban a legtöbb nem adja vissza teljes mértékben a valóságot.

Mi is az a vudu? 
Ha valaki kiejti azt a szót, hogy vudu, akkor az emberek többsége nem tudja pontosan, hogy ez mit is takar. A legtöbben a vudu babára gondolnak, melyeket elkészítve, gombostűk segítségével, akár fájdalmat is okozhatunk más embereknek. A vudu vallást, csak kevés helyen ismerik, és művelik. Terjedését nem csak az gátolja, hogy a feketék vallása, de az is nehezíti, hogy az emberek tartanak tőle, az azt körülvevő titokzatosság miatt.
Nincsenek írott tanai, csak a beavatottak ismerik a titkait. Képviselője vudu papok és papnők, melyek a szertartásokat végzik.
Honnan ered?
A vudu haiti jelenség, ideológiájának fő kifejezője. Ezen a területen tudott nemzeti kultusszá alakulni.
A vudu eredetileg a régi Dahomeyi Királyságból ered, Amerikába csak később jut el. Elterjedését, a rabszolga kereskedelemnek köszönheti, általuk a világ egyéb pontjaira is el tudott terjedni. Más afrikai kultuszokkal is keveredett, ugyanakkor, a keresztény hatás is érződik benne.
A vudu elnevezés a fon nyelvcsaládból származik, annyit jelent, hogy isten, lélek, szent tárgy.
Haiti utcáin sétálva, láthatjuk, ahogy a házak falát különös jelekkel díszítik. Ez egy kívülálló számára, kissé bizarr lehet. Az emberek annyira tisztelik vallásukat, hogy akár nyakba hordva, vagy éppen fára akasztva is előkerülhetnek, ezek a felíratok, rajzok.
Haiti turisztikai vonzása vallásában rejlik. Mikor a turisták megérkeznek a területre, szemtanúi lehetnek egy vudu szertartásnak. Ezek persze nem igazi szertartások.
A vudu vallás, talán Magyarországon sem annyira ismert. Információnkat inkább az amerikai filmekből gyűjtjük.
Hogyan készítik a bábukat? 
Ezeket a babákat bármilyen anyagból elkészíthetjük, bár általában zsír, vagy éppen viasz az alapanyaga. Hatékonyságához elengedhetetlen, hogy a kiszemelt áldozat haját, körmét, személyes tárgya valamelyikét beledolgozzuk a babába. A belsejét ki kell tömnünk valamilyen anyaggal, mint például szalma, vagy gyapot. Izgalmát növeli, hogy a szertartás során, tyúkot vagy valamilyen más állatot, leggyakrabban nyulat szoktak áldozni.
Ezeket a bábukat, azon célból készítik, hogy a kiszemelt áldozatnak fájdalmat tudjanak okozni. Ezt, a baba szurkálásával tehetik meg. A hitük szerint, ha átszúrják a baba szívét, az akár végzetes is lehet. Mivel ez egy komoly vallási szertartás, ezért senki sem foghat neki, és készíthet otthon egy bábut, anélkül, hogy ezt ne egy vudu pap felügyelete alatt tenné, hiszen nélküle a szertartás nem lesz sikeres.   

Oldalak

Szólj hozzá Te is!