Ezért nem tudják megközelíteni a búvárok a Hableány hajóroncsát

A Belügyminisztérium bejelentette, hol tart most a hajóbaleset felderítésének folyamata.

Tragikus hajóbaleset a Dunán

Szörnyű tragédia rázta meg az országot május 29-én, szerda este: a Hableány nevű dunai sétahajó összeütközött a Viking Sigyn luxus szállodahajóval a Margit híd egyik pillérénél. A kishajó fedélzetén összesen 34-en tartózkodtak, 32 dél-koreai turista és a két fős magyar személyzet. A baleset következtében többen meghaltak, eddig hét áldozatot találtak meg.

A mentőcsapatok folyamatosan készen létben vannak, egészen a szerb határig kutatnak a túlélők után. A BM legutolsó bejelentése szerint a ha­jó­tes­tet az ed­digi me­rü­lé­sek során nem le­he­tett meg­kö­ze­lí­teni.

A személyhajó kiemelésével kapcsolatos feladatok irányításával Pintér Sándor belügyminiszter a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatóját, Hajdu János vezérőrnagyot bízta meg. A TEK külön munkacsoportot állított fel, ami mintegy hatvan főből áll, mérnökök, hídépítők és vízügyi szakértők dolgoznak a mentési folyamatokban, magyarországi és külföldi búvárok bevonásával.

Nehéz helyzetben vannak

A szakemberek álláspontja szerint egyedi megoldást kell találni a kitűzött célok valamelyikének eléréséhez. A kivételesen magas, továbbra is emelkedő vízállás, a folyó nagyon erős sodrása és a vízbeli "nulla látástávolság" nem teszi lehetővé egyetlen hagyományos eljárás alkalmazását sem.

A videón látható az ütközés és a borulás pillanata is.

Leadfotó: facebook.com/kormanyzat

Oldalak

Szólj hozzá Te is!