Csináld magad! - A dekupázs technika

Ha Te is jártál már úgy, hogy a karácsonyi ajándékokat magad akartad elkészíteni ám az eredmény nem lett olyan, amilyet megálmodtál, akkor a dekupázstechnikát Neked találták ki. Nem kell hozzá különösebb kézügyesség, kifejezetten idő- és költségkímélő, az eredmény pedig gyönyörű és látványos lesz.

A dekupázstechnika (más néven szalvétatechnika) épp úgy alkalmazható fára, cserépre, porcelánra, papírra mint kőre, fémre, műanyagra, hungarocellre, de akár még gyertyára is. Az egészen kicsi dísztárgyaktól a komplett szekrényekig bármi díszíthető dekupázsolással, így csak rajtad múlik, hogy mire alkalmazod a technikát. Persze kezdőként érdemes először kisebb dolgokkal kezdened; egy poháralátét vagy mécsestartó kiváló erre az esetre.

 

Ezekre lesz szükséged:
- olló
- lapos ecset
- plextol és/vagy dekupázsragasztó
- szalvéták és/vagy dekupázspapír
- fehér és/vagy színes akrilfesték
- tárgyak, melyeket díszíteni szeretnél

 

Így csináld
Először is vágd ki a felragasztani kívánt formát a papírból vagy a szalvétából. A szalvéták általában több rétegűek, de nekünk csak a felső rétege kell, tehát ha szalvétát használsz, akkor azt szedd rétegeire!

A kivágott mintát helyezd a felületre, ceruzával halványan rajzold körbe, majd a körberajzolt formát kend le dekupázsragasztóval. Óvatosan helyezd rá a szalvétát a beragasztózott felületre, és belülről kifelé haladva egy ecsettel simítsd rá, hogy ne gyűrődjön össze, ne szakadjon szét. Ezután a mintát óvatosan kend át még egy vékony réteg ragasztóval! Végül már csak meg kell várnod, míg megszárad a ragasztó, s ha ezután még átkened egy réteg dekupázslakkal, az eredmény még fényesebb, még csillogóbb és nem utolsó sorban még tartósabb lesz.

 

Tippek, hogy tökéletes legyen
Cseréphez, bádoghoz, kőhöz, fémhez, hungarocellhez, fához és papírhoz használj plextolt - ez ragasztó és lakk is egyben, viszont tányérokhoz, üveghez, gyertyákhoz vagy textilhez speciális ragasztó szükséges.

Ha nem szeretnéd, hogy natúr színű legyen az alap, amit majd díszítesz vagy nem tetszik annak eredeti színe, akkor a dekupázsolás előtt kend át egy neked tetsző akrilfestékkel azt! Kisebb mintákat könnyebb ráncosodás nélkül felragasztani, míg a nagyokkal még a profik is megszenvednek. Kezdők legfeljebb tenyérnyi mintákkal próbálkozzanak első körben!
Ha dekupázspapírral dolgozol, a mintát néhány pillanatig tartsd víz alá, hogy a papír meglágyuljon, ezután szintén a színén lehet ragasztani.

A dekupázspapír kevésbé sérülékeny, mint a szalvéta. A ragasztó száradása után az üresen maradt részeket ki lehet tölteni színes akrilfestékkel. A „befejezést” persze lehet tovább bonyolítani. Megszórhatjuk csillámporral vagy velúrporral, illetve patinával vagy repesztőlakkal öregíthetjük a tárgyakat. A festék száradása után még egy réteg plextol fényt ad művünknek. Speciális vizes bázisú lakkhoz illóolajat keverhetünk, és a lakk tartósítja az illatot, így illata hónapokig megmarad.
 

Galériánkban több, gyönyörű, inspiráló ötlettel találkozhatsz!

 

Oldalak

Lifestyle
Mivel több mint 200 napja nem volt telitalálatos szelvény, immáron nem kevesebb, mint 6,45 milliárd forint várja a játékosokat - derült ki a Szerencsejáték Zrt. tájékoztatásából.
Egészség
Sokan nem is sejtik, de a konyhájukban ott lapul egy valódi csodaszer, melynek egészségünkre nézve olyan jótékony hatásai és tulajdonságai vannak, melyek csak kevés más fűszerről mondhatók el.
Fashion&Beauty
A L'Oreál Paris nagyköveteként is tevékenykedő amerikai színésznő egy rövid, ám annál hatásosabb videóban vállalkozott a jelképértékű cselekedetre.