Lifestyle

A színek ereje: hogyan hatnak érzelmeinkre és egyéniségünkre?

A színek képesek érzelmeket kiváltani és meghatározni a hangulatunkat. Bátran állíthatjuk, hogy egyéniségünk társalkotói. Színek. A divat alapelemei, születésünk napjától velünk vannak, és a pszichológusok szerint óriási hatással vannak a napi hangulatunkra. Mégis joggal kérdezzük: mi a kapcsolat a színek és az érzelmek között? A jól megválasztott színek növelik önbecsülésünket? Hogyan kombinálhatjuk őket az öltözködésben, hogy időtálló ruhatárat hozzunk létre?

Életkor, nem, kultúra

Az ember körülbelül 17 000 különböző színt képes érzékelni. A színekhez fűződő érzelmi kötődések többsége gyermekkorunkban alakul ki. Amikor egy adott színt látunk, egy adott eseményhez vagy érzéshez társítjuk és ha ez a kapcsolás elég erős, akkor maradandó élményt hagyhat bennünk. A színek jelentős hatással vannak hangulatunkra, érzelmeinkre és viselkedésünkre. Pszichológiai hatásaik megértése segíthet abban, hogy megválogassuk környezetünk színeit, és javítsuk érzelmi és mentális állapotunkat. Különösen a divatban és a belsőépítészetben, a színek helyes megválasztása pozitív hatással lehet arra, ahogyan érezzük magunkat.

Nem meglepő, hogy a fő tényezők, amelyek meghatározzák, hogy a színek hogyan hatnak az egyénekre, az az életkor, a nem és mindenekelőtt a kultúra. A nyugati kultúrában a fekete a szomorúság színe, míg a japánok a fehéret a gyász színének tartják. A vöröset a mi kultúránkban az élet, az energia és a szenvedély színének tekintik, a zöldet gyakran a természethez, a frissességhez és a reményhez társítják, és így tovább.

Légy #colorfident!

A ruhák színei, a jól megválasztott kombinációk és a teljes összkép megteremtik személyes divatidentitásunkat. A megfelelő ruhatárral időt takaríthatunk meg és növelhetjük önbizalmunkat. "Gyakran nem vesszük észre, hogy a színek milyen jelentős szerepet játszanak az életünkben, képesek disszonanciát vagy harmóniát teremteni, az önkifejezés eszközei. Ezt hangsúlyozza az Orbit új, #Colorfidence elnevezésű kampánya is, amely a márka idén megújult, friss csomagolása kapcsán indult el. A kezdeményezés célja, hogy megmutassa a színek szerepét a divatban, azt, hogy azok hogyan befolyásolhatják érzéseinket és a másokra tett benyomásunkat. Arra ösztönöz, hogy magabiztosan viseljünk színeket és bátran fejezzük ki önmagunkat" - magyarázza Lakatos Márk, stylist.

colorfident orbit ruhatár

De honnan tudod, hogy melyik szín a megfelelő számodra?

"Van egy egyszerű gyakorlat, amit azért csinálok, hogy megmutassam az embereknek, hogyan találják meg a hozzájuk igazán közel álló színeket és azok tónusait. Az elménk, a képzeletünk és a szemünk a leggyakoribb színekre vannak beállítva. Az első lépés az, hogy elszakadjunk ezektől a színektől, és felfedezzünk újakat. Azt tanácsolom az ügyfeleimnek, hogy böngésszék át egy magazin egyes oldalait, amelyek például a természethez, a főzéshez, a divathoz vagy a lakberendezéshez kapcsolódnak, és csak a megérzésük alapján válasszák ki azokat a színeket és színkombinációkat, amelyek a legjobban hatnak rájuk. Azokat, amelyek erős érzelmeket, hangulatot keltenek, vagy egyszerűen csak vonzanak. Így megvan az alapja a saját, személyes színeid megalkotásának" - magyarázza Lakatos Márk. Ráadásul a bőrtónusod, a hajad és a szemed színe alapján is meg tudod ítélni, hogy melyik szín áll neked a legjobban. Ezek azonban változhatnak, módosulhatnak az életkorral, a fáradtság szintjével, a hajszín megváltoztatásával, a hormonális változásokkal vagy a napbarnítottsággal is.

Hogyan kombináljuk helyesen a színeket?

A színek kombinálása olyan művészet, amely képes javítani az általános megjelenésedet. A lényeg az, hogy olyan színeket válassz, amelyekkel azonosulni tudsz, és legyen egy olyan alapja a ruhatáradnak, amelyben könnyen kombinálhatod az egyes darabokat.

"A színkombinálás nem olyan készség, amely mindenkinek veleszületett adottsága. Sokan megszokásból ragaszkodnak a farmer, fehér ing, fekete kabát, tornacipő klasszikus kombinációihoz. Pedig csak meg kell tanulni néhány alapszabályt, hogyan lehet izgalmasan színeket vinni a ruhatárunkba, és egyszerűen feldobni a stílusunkat" - tanácsolja Lakatos Márk. Ha a kombinálásról van szó, tartsuk magunkat a három szabályhoz, amelyet a francia divatikon, Coco Chanel is alkalmazott. Az alapszínek - fekete, fehér, szürke vagy testszín - kombinálásával nem lehet hibázni. Ezeket a semleges színeket könnyen kombinálhatod más színárnyalatokkal, hogy elegáns, modern vagy sportos megjelenést hozz létre. A következő lépés ezután az, hogy a színeket különböző arányban használd. Több szín használata egy öltözetben kihívást jelenthet, mert meg kell találni az egyensúlyt. Ha nem tudod milyen színeket vegyíts, kezdd egy ismerős színnel, és fokozatosan egészítsd ki a ruhatáradat kevésbé gyakori színekkel. Ha például sötét inget és világos nadrágot viselsz, hozzáadhatsz színes kiegészítőket, legyen az cipő, ékszer vagy táska.

Az egyik legnagyobb kihívás az öltözködésben, hogy a színtípusunkhoz illő palettából nem találjuk a hozzánk igazán közel álló árnyalatot.

lakatos márk stylist színtanácsadás

„Ilyenkor jó megoldás a jolly joker színekhez fordulni, amelyekben vakon megbízhatunk, mert semlegességük és erejük miatt mindenkinek jól állnak. Remek példa erre a középszürke, a középtürkiz, a törtfehér vagy a tengerészkék. Ezek egymással és általában bármilyen aktuális trendszínnel vagy a palettánk színeivel is jól párosíthatóak. Tehát ne essünk kétségbe, biztosan találunk olyan intelligens kombinációkat, amik előnyösek és közel érezzünk magunkhoz.” – javasolja Márk.

A színekkel való játék sok embert megijeszt, pedig mindenki megtalálhatja a saját bátorsági fokának megfelelő technikákat.

„Akár monokróm, akár sokszínű összeállításban gondolkodunk, a lényeg, hogy magabiztosan viseljük az öltözékünket. A színek sokszor még az alakformálásban is segítenek – optikailag nagyíthatnak, kicsinyíthetnek, kiemelhetnek vagy eltüntethetnek. Viszont mindenképp aktuális hangulatunkról is mesélnek.” – egészítette ki Lakatos Márk

A színek, amelyek 2023-ban divatosak lesznek

Az idei év színe a Viva Magenta a meleg és hideg tónusokat ötvöző, élénk, tompított vörös árnyalata. A színt a cochineal vörös ihlette, amely a világ egyik legértékesebb és legerősebb természetes festékanyaga. A Viva Magenta egy merész, vibráló szín, amely örömteli hangulatot idéz, és belső erőnk építésére ösztönöz. Közvetlenül mögötte a földnarancs, az olajzöld, a halvány rózsaszín, a nyugodt kék és a sárga árnyalatai állnak az idei év trendszínei között.

Nem tudod, mit vegyél fel reggel?

A ruhatárad roskadozik, mégis sokáig tart, mire eldöntöd, mit vegyél fel reggel? Ne aggódj, nem vagy egyedül. Mindenkinek más a reggeli rutinja, és nincs egy általános kulcsa a reggeli öltözék hatékony összeállításának. Vannak, akik inkább előre elkészítik az öltözéküket, míg mások a pillanatnyi hangulatnak és szükségletnek megfelelően öltözködnek. Van azonban néhány szabály, amely átsegít bennünket azon a kényes helyzeten, amikor nem tudjuk, mit vegyünk fel. A legfőbb szempontok, amelyeket figyelembe kell vennünk az időjárás, a napi programhoz kapcsolódó tevékenységek, és persze, hogy milyen hangulatban keltünk fel.

Lakatos Márk tippjei, hogyan állítsuk össze reggelente a legjobb ruhákat és kiegészítőket:

  1. Válaszd ki az alsó részt - szoknya, nadrág vagy ruha
  2. Válassz egész napra megfelelő lábbelit - az időjárásnak, a kényelemnek, az alkalomnak megfelelően.
  3. Válaszd ki az első réteget - póló, felső, ing, könnyű pulóver
  4. Válaszd ki a második réteget - pulóver, kabát, bőrdzseki, pulóver
  5. Válassz egy harmadik réteget - kabát vagy dzseki
  6. Válassz kiegészítőket - táska, hátizsák, sapka, sál.

Amiről semmiképpen se feledkezz meg, azok az extrák. Ezek teszik ki az öltözék teljes stílusának 80%-át, és adnak egy extra löketet az öltözékednek!

Minőség a mennyiség helyett

A divatban a kevesebb több. Hányszor álltál már a próbafülkében egy olyan ruhában, amelynek túl mély a dekoltázsa, de egy csábító árajánlat meggyőzött, hogy megveszed? Úgy gondoltad, hogy egy ilyen olcsó darabot nem hagyhatsz ott? Pedig megteheted! Elég valószínű, hogy a ruha a szekrényben lógva fog kikötni, mert te mégis inkább egy kényelmesebb darabhoz nyúlsz. Éppen a felesleges, egyszer felvett, majd szanaszét hagyott ruhák felhalmozódása miatt egyre népszerűbb az úgynevezett kapszulagardrób. "Az ilyen ruhatárépítés olyan kifejezésekre épül, mint a minőség, a minimalizmus, a jellegzetes stílus és az ökoetikai dimenzió. Minél kevesebb darabot birtoklunk, annál nagyobbak a lehetőségek az időtálló, trendektől független ruhák, cipők és kiegészítők kombinálására" - magyarázza Lakatos Márk. A szentháromság a szabás, az anyag és a szín - ezekre a paraméterekre kell a legnagyobb figyelmet fordítanunk. Az egyes ruhatárakból aztán konkrét kapszulás mikroszekrényeket lehet összeállítani - a pihentető vagy aktívabb nyaralásokhoz, a tavaszi és őszi átmeneti hónapokhoz, a forró nyári, hideg téli hónapokhoz vagy a dresscode-os társasági eseményekhez.

Terméktipp:

Az Orbit márka friss külsővel élénkíti fel csomagjainak személyiségét! Az Orbit friss külsővel jelentkezik! Az Orbit felfrissített, színes csomagjai vibráló személyiséggel rendelkeznek, hogy ezeket használva frissnek és magabiztosnak érezd magad az önbizalomhiányos pillanatokban. Inspirálódj az öt ízstílus – borsmenta, fodormenta, frissítő menta, bubblemint és eper - egyikéből, és dobd fel a jellegzetes, friss stílusodat egy vagány és hasznos kiegészítővel, amely a táskádban is elfér, amely színben is passzol a napi szettedhez és az idei szezon kötelező darabja. Melyik friss megjelenés illik hozzád a legjobban?

Lead fotó, fotó: Pexels /Jeremy Bish, Anna Shvets/

Oldalak

Lifestyle
Sztárok
Milyen is igazából az Inspiráló Nő? Nos, a kérdésre sokféle választ lehet adni, egy azonban biztos: Hevesi Kriszta a kisugárzásával, az évtizedes munkájával, a szemléletmódjával és a belső értékeivel...
Fashion&Beauty
Julia Roberts frizurája már nem a megszokott, egy új stílusra váltott a színésznő.