Lifestyle

Világhírű regényeiket írták, miközben az életük romokban hevert: tragédiák sorozata kísértette a Brontë nővéreket

Ha fel kellene sorolnunk az irodalmi történelem legtragikusabb sorsú szerzőit, biztosan benne lenne a top 10-ben a három Brontë nővér – Charlotte, Emily és Anne – szomorú története. Bár regényeik órási sikerek lettek, egész életüket szenvedések sorozata kísérte.

A hírnév sötét oldala

Kevés 19. századi szerző tudhat akkora népszerűséget magának a mai napig, mint a Brontë lányok. A híres írónők keze nyomát viseli több klasszikus regény is, mint a Jane Eyre vagy az Üvöltő Szelek, de a hírnév mellé számtalan szerencsétlenség is kijutott a testvéreknek. Számos szörnyű családi haláleset kísértette őket életük kezdetétől fogva, emellett a szerelem területén sem jártak túl nagy sikerrel. Ha mindez nem lenne elég, nőként folyamatosan meg kellett küzdeniük a 19. századi Nagy-Britannia áruló szexizmusával is, hiszen a magánéletük mellett számtalan nehézséggel találták szemben magukat, amikor a ma már úttörőnek számító regényeik kiadásain munkálkodtak. Ellentétben a könyveikben kitalált karaktereket ért csapásokkal, Brontëék jól dokumentált szenvedései valóban megtörténtek. Részletek a galériában!

Édesanyjuk korán távozott - Míg furcsa testvéreikről és meglepően hosszú életű apjukról rengeteget olvashatunk, sokan elfelejtenek beszélni a Brontë lányok édesanyjáról. Maria Branwell fiatalon ment hozzá Patrick Brontë-hoz és szült neki hat gyermeket. A feljegyzésekben legtöbbször csak "Mrs. Brontë" –ként emlegetik, vagy akár teljesen elfelejtik. Pedig Maria Branwell Brontë -nak megvan a maga története, nagy része elképesztő és meglehetősen tragikus. A Brontë Parsonage Múzeum feljegyzései szerint 1783 -ban született. Nagyon korán elveszítette az édesanyját és apját is, mindössze négy év leforgása alatt. A fiatal Maria ezután csatlakozott nagynénjéhez segéd házvezetőnőként, majd megismerte Patrickot és összeházasodtak. Ezt követően életét hat gyermekének szentelte, kezdve a legidősebbel, Maria-val 1814-ben és legfiatalabbal, Anne-el 1820-ban. Maria Branwell 1821 szeptemberében hunyt el, méhrákban, mikor a gyermekei még egészen kicsit voltak.
Kattints a további képekért!

Kevés dolog tudja úgy formálni a jellemet, mint az olvasás, így ebben a hónapban 6 olyan könyvet ajánlunk, amelyek amellett, hogy elgondolkodtatnak, és firtatják a világ működését, annyira izgalmasak, hogy szinte lehetetlen letenni őket.

Leadfotó: Wikipédia Közkincs, Forrás

Oldalak

Lifestyle
Sztárok
A múlt század közepének kitűnő hangú énekesnője volt Dinah Washington, akinek tragikusan rövid életbe sokfajta stílus belefért. Az előadónő a dzsessz, a blues, de még a popzene műfajában is...
Fashion&Beauty
Valószínűleg te sem szoktad rendszeresen ellenőrizni sminktermékeid lejárati dátumát – nem vagy egyedül. Nem is gondolnánk viszont, milyen fontos lehet egyes termékek esetében.
Sztárok
Sydney van den Bosch-t 2013-ban ismerhettük meg a Miss World Hungary szépségversenyen, azóta pedig sikert sikerre halmoz, többek között modellként, influenszerként és a TV2 Szerencsekerék...