Botox tű nélkül, avagy légy otthon ránctalan!

Vége a szurkálásnak, mert a botoxnak már kenhető változata is létezik.

 
A botox ma már mindenki számára ismert, kedvenc sztárjaink vagy már akár ismerőseink is előszeretettel használják ráncaik eltüntetésének céljából.
 
Az orvostudomány, a botoxot már három évtizede használja terápiás célokra, például szemtengelyferdülést vagy kóros izzadékonyságot is kezelnek vele. Azonban legtöbben egészen más okból ismerik ezt az izom bénító szert. Köszönhetően a világsztároknak, ma már mindenki messziről felismeri a botoxozott arcot.
 
 
Aki botoxot használ annak több hétre, kisimulhatnak ráncai, viszont cserébe az illető mimikája szegényesebbé válik. A szakemberek a ráncosság öt fokozatát különböztetik meg: az 1-es fokozat a ránctalan, az 5-ös a nagyon ráncos bőrnek felel meg. A botox-injekcióval akár már három-négyfokozatnyi azonnali javulást is ellehet érni.
 
Ez persze nagyon csábító, de a fent említett mellett, azért elég kényelmetlen az a tény, hogy tűvel szurkálják az embert. Ennek a kényelmetlenségnek a megszüntetésére már régóta keresték a kutatók a helyettesíthető megoldást. A legegyszerűbb, ha a bőrre kenhető változatban is ellehetne érni ezt a hatást. Most úgy tűnik ez is megoldódott.
 
Fredic Brandt és munkatársai 32 nő és négy férfi (35 és 60 év közöttiek) segítségével teszteltek egy zselé formájú, bőrre kenve alkalmazható botox-készítményt, egy kettős véletlen besorolásos, placebo-kontrollos vizsgálatban. A ránctalanító hatást a résztvevők szemkörnyéki ráncain tesztelték, ugyanis itt a legvékonyabb a bőr, ezért a hatóanyag jól fel tud szívódni.
 
 
A kezelést a vizsgálat kezdetekor, majd négy héttel később is elvégezték. Majd újabb négy hét elteltével a következőket állapították meg: a készítménnyel kezelt valamennyi résztvevőben legalább 1 fokozatnyit, és 50%-ukban legalább 2 fokozatnyit enyhültek a szarkalábak. A vizsgálat ideje alatt semmilyen káros mellékhatást nem tapasztaltak.
 
A megfigyelt javulás jóval kisebb, mint amit injekciós formával el lehet érni, tehát egyelőre még ez a hatékonyabb. Ráadásul vastagabb bőr felületen még ettől is kisebb lehet a hatékonysága. Ez az új eljárás azok számára viszont vonzóbb lehet, akik félnek a tűtől vagy elriasztja a számtalan ezzel járó fájdalom, bőrpír, sebhely. 
 

Oldalak

Szólj hozzá Te is!