„Az egyik legfontosabb ebben a szakmában a diszkréció” – a magyar sztárok kedvenc fotósával, Borzi Viviennel beszélgettünk

A szakma fortélyairól, inspirációról, sztárokról és a hétvégén esedékes V. Fotósok Online Hétvégéje eseményről mesélt nekünk a sztárfotós egy villáminterjú keretein belül.

Az okostelefonok világában ma már mindenki fotósnak gondolja magát. Érzel bármi változást a munkák számát illetően az elmúlt 3-4 évben? Mennyire keresett foglalkozás manapság egy fotós?

Nyilván érzek változást, de a profi, szakmai munkát nem fogják tudni egyelőre pótolni a telefonokkal. Inkább a pozitív hatását nézem, mint például azt, hogy magunkkal vihetünk a telefonjainkon keresztül egy eszközt, mellyel az emlékeinket rögzíthetjük már-már realisztikus formában, hiszen mindig kéznél van és utána megmarad hosszú ideig az a pillanat, amit rögzíteni tudunk egy kattintással. Talán manapság ezáltal keresettebb lett a munka iránti vágy, hiszen kreatív, produktív és valóban kiteljesítő szakma a miénk.

Egy ilyen túltelített szakmában mivel lehet kitűnni?

A saját stílussal szerintem. Ha olyat mutatsz az embereknek, amit nem minden nap látnak, új látásmóddal, egyedi színekkel a legegyszerűbb ezt megfogni, de ennél sokkal komplexebb dolog ez. Karizma és elkötelezettség nélkül semmilyen szakmában sem tud érvényesülni kiemelkedően valaki.

Sztárokat és hétköznapi embereket egyaránt szoktál fotózni. Mik a legfeltűnőbb különbségek?

A sztárok tudatosabbak, jobban ismerik az arcukat, már-már néha folytogatóan jól, így esélyt sem adva új dolgok kipróbálásának, de nekem pont az a feladatom, hogy civilekből és sztárokból is egyaránt ugyanazt az érzést váltsam majd ki a fotóimmal, ami nem más, mint az elégedettség.

Mi volt eddig a legemlékezetesebb fotózásod? Legkínosabb vagy legviccesebb történet?

Az egyik legfontosabb ebben a szakmában a diszkréció. Így ha történt is ilyen, nem emlékszem már rájuk. ;)

Van olyan hazai, vagy külföldi sztár, akivel nagyon szeretnél együtt dolgozni?

A hazai sztárok legtöbbje állt már a kamerám előtt, így most az új kihívás mindenképp az, hogy külföldi sztárokat fotózhassak.

Kik azok a hazai vagy külföldi fotósok, akiknek különösen szereted a képeit? Vannak fotós példaképeid?

Régebben sok külföldi fotós munkáját figyeltem, amikor még a saját stílusom kialakításán ügyködtem. Minden évben van egy egészséges megrekedés, kiégés a munkámban, ezt mindig azzal teszem helyre magamban, hogy nagy fotósok aktuális képeiből inspirálódom, ezekből gyűjtök erőt ahhoz, hogy megújuljak. Nincsenek konkrét személyek, nincs szabály erre, mindig megtalálom mire van szükségem, mi hiányzik aktuálisan a munkám sikeréhez.

A celeb és címlapfotózásoknak köszönhetően ismertünk meg. Van még olyan műfaj a fotózáson belül, amit nagyon kedvelsz?

A szakmán belül a víz alatti képeimmel váltam ismertté, minden vizes dolog közel áll hozzám a fotózásban, pedig bármilyen meglepő, kimondottan utálom ezeket. De teljesen el tudok vonatkoztatni és azóta is ezt a vízzel kapcsolatos műfajt imádom a legjobban.

Az V. Fotósok Online Hétvégéje eseményén tőled is tanulhatnak a feltörekvő fényképészek. Mivel készülsz, miért lesz érdemes csatlakozni?

Portréfotózás gyakorlati bemutatóval készülök és mellette lesz előadásom is. Lehet valaki kezdő, amatőr vagy profi fotós, annak is hasznos lesz ez a hétvége, ugyanis rajtam kívül másik 13 fotós is megosztja a tudását. Remélem, átjön majd az előadásból és gyakorlati bemutatómból, hogy mennyire szeretem a munkám és tudok inspirálni másokat. Szerettem azt a napot, amikor volt az előadás forgatása, lelkesen és rendkívül hosszan sikerült beszélnem mindenről, ami fontos lehet, úgy érzem egy mély és őszinte bemutatót láthatnak a munkámról. Ha érdekel valakit a fotózás, akkor az eseményre a fotosnap.hu oldalon tud regisztrálni.

Dél-Koreában már külön kultúrája van a tudatos bőrápolásnak, árnyait. Nem mindegy mivel és mikor ápoljuk arcunkat, hiszen idővel a bőrünk meghálája a megfelelő törődést. Hazánk egyik legelhivatottabb, tudatos bőrápolást népszerűsítő úttörőjének számít Lilu, aki most hiánypótló szakmai könyvvel jelentkezett. Erről, saját rutinjáról, valamint a bőrápoláshoz fűződő viszonyáról beszélgetett a Femcafe.hu-val.

Leadfotó, Fotók: Borzi Vivien instagram.com/vivienborzi

Oldalak